Οικονομία

Αυστηρές οδηγίες για την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών των Δήμων

Αυστηρές οδηγίες για την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών των Δήμων
Αναλυτικές οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων για το οικονομικό έτος 2025 έδωσε η κυβέρνηση με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι δήμοι καλούνται να καταρτίζουν προϋπολογισμούς που να είναι τουλάχιστον ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις δαπάνες, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία ελλειμμάτων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που υπερβαίνουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις, τα υπεύθυνα όργανα των δήμων θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυστηρές κυρώσεις. Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν τον προσωπικό καταλογισμό των υπερβάσεων και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω νομικές συνέπειες για τα άτομα που εμπλέκονται.

Η απόφαση θέτει επίσης αυστηρά κριτήρια για την πρόβλεψη των εσόδων και των δαπανών. Οι δήμοι υποχρεούνται να καταγράφουν με ακρίβεια όλες τις αναμενόμενες δαπάνες και τα έσοδα για το έτος, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για μη εισπράξεις από προηγούμενα οικονομικά έτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποφυγή της υπερεκτίμησης των εσόδων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα ελλείμματα. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις εσόδων αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες και τα πραγματικά έσοδα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, οι δήμοι θα πρέπει να αναμορφώσουν τον προϋπολογισμό τους για να αντανακλά την πραγματικότητα, με πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης από το κράτος.

Επιπλέον, η νέα απόφαση απαιτεί οι υποχρεωτικές δαπάνες, όπως οι αμοιβές προσωπικού και οι δαπάνες για υποδομές, να καταχωρούνται κατά προτεραιότητα στον προϋπολογισμό. Οι δήμοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν διαθέσιμα τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη αυτών των δαπανών, αποφεύγοντας την εγγραφή νέων έργων ή υπηρεσιών που δεν είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την αυστηρή εποπτεία και έλεγχο των προϋπολογισμών από τις αρμόδιες αρχές. Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας και, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις ή παρατυπίες, μπορεί να αναπέμπονται στο δημοτικό συμβούλιο για αναθεώρηση. Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής ή μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τον δήμο.