Οικονομία

Optima Bank: Καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2024

Optima Bank: Καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2024 Φωτογραφία: ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
Τα δανειακά υπόλοιπα της Optima Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασαν σημαντική άνοδο

Η Optima Bank ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο εξάμηνο για το 2024, καταγράφοντας καθαρά κέρδη ύψους 69 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή αύξηση 57% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, όταν τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη κερδοφορία της τράπεζας αντικατοπτρίζεται και στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE), που έφτασε το 26,7%, δείχνοντας μια ισχυρή οικονομική θέση.

Τα δανειακά υπόλοιπα της Optima Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασαν σημαντική άνοδο, αυξάνοντας κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Οι καταθέσεις της τράπεζας κατέγραψαν επίσης σημαντική άνοδο, αυξάνοντας κατά 34% σε ετήσια βάση και φτάνοντας τα 3,7 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση επιβεβαιώνει τη συνεχή εμπιστοσύνη των πελατών στην τράπεζα. Συνολικά, το ενεργητικό της Optima Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41%.

Ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα της τράπεζας μειώθηκε σε 25,4%, από 32,2% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Αυτή η σημαντική μείωση τοποθετεί την Optima Bank ανάμεσα στις τράπεζες με τους χαμηλότερους δείκτες κόστους προς βασικά έσοδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία.

Με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται στο 15,8%, η Optima Bank αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή θωράκιση. Αυτό της επιτρέπει να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υλοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Γεώργιος Τανισκίδης, τόνισε την υπερηφάνεια του για την πορεία της τράπεζας, αναφέροντας: «Αυτά τα πέντε χρόνια ήταν γεμάτα προκλήσεις και ευκαιρίες. Μέσα από τη σκληρή δουλειά, την πίστη και την αφοσίωσή μας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια τράπεζα που οι πελάτες μας εμπιστεύονται και αγαπούν».

Ο CEO της Optima Bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, επεσήμανε τη σημασία της πέμπτης επετείου της τράπεζας, σημειώνοντας: «Η επέτειος αυτή είναι μια υπενθύμιση για το πόσα μπορούμε να πετύχουμε όταν δουλεύουμε με πάθος και όραμα. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου για το 2024 είναι η απόδειξη πως η στρατηγική μας αποδίδει και ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο." Ο κ. Κυπαρίσσης πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία, την καινοτομία και τους ανθρώπους της, με στόχο να προσφέρει μια τραπεζική εμπειρία που ξεπερνά τις προσδοκίες των πελατών της».