Οικονομία

«Βουτιά» στις τιμές ενοικίασης πολυτελών βιλών στη Μύκονο - Πόσο κοστίζει την ημέρα ένα σπίτι με πισίνα

«Βουτιά» στις τιμές ενοικίασης πολυτελών βιλών στη Μύκονο - Πόσο κοστίζει την ημέρα ένα σπίτι με πισίνα Φωτογραφία: pexels
Η μείωση των επισκεπτών έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών στις ενοικιαζόμενες βίλες.Κατέρρευσε η ζήτηση.

Φθηνότερα νοικιάζονται εφέτος οι πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, καθώς η αυξημένη προσφορά και η μείωση των επισκεπτών σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι ασκούν πιέσεις στις τιμές. Στον αντίποδα, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, χάρη στη σταθερά υψηλή ζήτηση, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους αγοραστές.

Η μείωση των επισκεπτών έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών στις ενοικιαζόμενες βίλες κατά 20%-30%. Οι πληρότητες φέτος αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τις δύο προηγούμενες χρονιές, λόγω της πληθώρας των διαθέσιμων κατοικιών και της μείωσης του εισοδήματος των επισκεπτών εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η ενοικίαση των κατοικιών αυτών τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ξεκινά από 800 ευρώ/ημέρα για ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων με πισίνα και μπορεί να φτάσει έως τις 3.000 ευρώ/ημέρα, ανάλογα με την τοποθεσία και τις προδιαγραφές του ακινήτου. Υπάρχουν και περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, όπου το κόστος ενοικίασης φτάνει ακόμα και τις 15.000 ευρώ/ημέρα, δεδομένου ότι απευθύνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, πολυεκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται παροχές όπως δωρεάν ιδιωτική μετακίνηση, προσωπική ασφάλεια, οικιακός βοηθός, μάγειρας και επιστάτης.

Η επισκεψιμότητα από Ευρωπαίους και Αμερικανούς έχει μειωθεί κατά 10%-15%, εξαιτίας της αύξησης των οικογενειακών εξόδων, του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων και των ναύλων, καθώς και της οικονομικής κατάστασης λόγω των πολεμικών συρράξεων στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η μείωση αυτή παρατηρείται όχι μόνο στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως, όπως η γαλλική και η ιταλική Ριβιέρα. Παρά ταύτα, η προσέλευση διάσημων και επώνυμων επισκεπτών στη Μύκονο φέτος είναι αξιοσημείωτη, με 150 αφίξεις ιδιωτικών τζετ την προηγούμενη εβδομάδα και 1.000 από τις αρχές του έτους.

Στον τομέα των αγοραπωλησιών κατοικιών, η ζήτηση παραμένει υψηλή και οι τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αναστολή οικοδομικών αδειών και αναθεωρήσεων λόγω του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό. Οι τιμές πώλησης για κατοικίες από 150 τ.μ. έως 300 τ.μ. κυμαίνονται κατά μέσον όρο στις 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ οι βίλες υψηλών προδιαγραφών, κοντά στη θάλασσα ή με ανεμπόδιστη θέα, ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ/τ.μ. Το κόστος κατασκευής έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία διετία, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών πώλησης σε υψηλό επίπεδο, με σημείο αναφοράς τις νεόδμητες κατασκευές.