Οικονομία

Με απώλειες άνω του 4% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες άνω του 4% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το sell-off των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.400 μονάδες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το sell-off των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.368,26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,38%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%) και της Viohalco (-6,12%). Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια. Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.

Οι φόβοι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς ύφεση προκάλεσαν αποστροφή επενδυτικού κινδύνου στην αγορά. Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν σε αρνητικό έδαφος. Οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν αυτοί με το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.