Οικονομία

Ανάκαμψη των ασιατικών χρηματιστηρίων μετά το «μίνι - κραχ»

Ανάκαμψη των ασιατικών χρηματιστηρίων μετά το «μίνι - κραχ» Φωτογραφία: epa
Το γεν υποχωρεί περί το 0,83% και διαπραγματεύεται στα 145,37 γεν ανά δολάριο ΗΠΑ

Οι ιαπωνικές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα μετά την κατακρήμνιση του Nikkei 225 και του Topix κατά πάνω από 12% στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι υπόλοιποι δείκτες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν επίσης ανοδικά. 

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας, ο οποίος σημείωσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη απώλειά του από το χρηματιστηριακό κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987, και ο Topix, δείκτης ευρείας βάσης, κέρδιζαν νωρίτερα άνω του 7%. 

O Nikkei ενισχυόταν στις 8.30 ώρα Ελλαδος στις 33.759,96 μονάδες σημειώνοντάς άνοδο 7,32%. Ο Topix ήταν στις 2.386,56 μονάδες σημειώνοντάς άνοδο 7,16%.

Το γεν υποχωρεί περί το 0,83% και διαπραγματεύεται στα 145,37 γεν ανά δολάριο ΗΠΑ. Ο Kospi της Νότιας Κορέας καταγράφει άνοδο άνω του 4%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύεται κατά περισσότερο από 5%. 

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας διαπραγματεύεται σχετικά αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει άνοδο 0,9%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύεται κατά 0,4%.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν επίσης κέρδη, με το πετρέλαιο τύπου Brent να σημειώνει άνοδο 1,65% στα 77,56 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate καταγράφει άνοδο 1,86%, στα 74,30 δολάρια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στις 30 Ιουλίου, προκαλώντας ενίσχυση του γεν σε υψηλό επτά μηνών, γεγονός που άσκησε πίεση στις μετοχές. Οι παγκόσμιες αγορές φάνηκαν επίσης να ανησυχούν για μια επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, που πυροδοτήθηκε από μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών του Ιουνίου στην Ιαπωνία έδειξαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σε ετήσια βάση, της τάξης του 1,4% σε πραγματικούς όρους. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 3,1% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν επίσης 1,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, για πρώτη φορά που οι μισθοί αυξήθηκαν σε 26 μήνες. Η ισχυρή αύξηση των μισθών προσφέρει περισσότερο περιθώριο στην BoJ να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική.