Οικονομία

Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που βύθισε τα διεθνή χρηματιστήρια

Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που βύθισε τα διεθνή χρηματιστήρια
Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως κατέγραψαν σημαντικές απώλειες χθες, υπό την πίεση ανησυχιών για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 για σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, γεγονός που ενίσχυσε την αβεβαιότητα στις αγορές. Στην αμερικανική οικονομία, οι ανησυχίες εστίασαν στη καθυστέρηση της Federal Reserve να λάβει αποφάσεις για την ρύθμιση της οικονομίας, με τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση και την απασχόληση να επιδεινώνουν τις προσδοκίες για ύφεση.

Χθες έγινε εμφανές πως η Federal Reserve θα προσαρμόσει τη στρατηγική της στις τρέχουσες συνθήκες. Μεγάλες τράπεζες, όπως η Citigroup και η JPMorgan Chase, εκτιμούν ότι η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης κάθε φορά, αντί των συνηθισμένων 25 μονάδων. Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται πλέον σε πάνω από 90%.

Εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, η πτώση των μετοχών τον Αύγουστο επιδεινώθηκε από απογοητευτικά κέρδη μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και από την αυστηρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η σύσφιγξη στη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας οδήγησε σε «έκρηξη» των carry trades. Τα carry trades είναι επενδύσεις όπου κάποιος δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο, όπως το ιαπωνικό γιεν, και επανεπενδύει τα χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις. Αυτή η στρατηγική ήταν πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τα παραδοσιακά ασφαλή νομίσματα, όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο, αυξήθηκαν σημαντικά, προκαλώντας εικασίες ότι οι επενδυτές προσπαθούσαν να πουλήσουν γρήγορα τα κερδοφόρα carry trades για να καλύψουν άλλες ζημιές τους. Αυτό επιδείνωσε τις συνθήκες στις ασιατικές αγορές.