Οικονομία

Ποια υπουργεία έχουν βάλει τα μεγαλύτερα «φέσια» στους προμηθευτές τους

Ποια υπουργεία έχουν βάλει τα μεγαλύτερα «φέσια» στους προμηθευτές τους
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα «φέσια» υπουργείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων και οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης παρουσίασαν μείωση τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάιο. Συγκεκριμένα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν από 2,632 δισ. ευρώ τον Μάιο, σε 2,574 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση κατά 58 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν από 205 εκατ. ευρώ σε 191 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 13 σε 17 εκατ. ευρώ. Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου οι υποχρεώσεις μειώθηκαν από 192 σε 174 εκατ. ευρώ.

Παρά τη γενική μείωση, οι υποχρεώσεις των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αυξήθηκαν από 545 σε 607 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 62 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων σημείωσαν σημαντική μείωση, από 1,255 δισ. ευρώ τον Μάιο, σε 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 90 εκατ. ευρώ.

«Φέσια» προς προμηθευτές έχουν πολλά υπουργεία. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 102 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με 39 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 27 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στα 6 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν από 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στα 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πλην Γενικών Κρατικών Δαπανών, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.