Οικονομία

Επιδότηση για αντλία θερμότητας από τον Σεπτέμβριο του 2024

Επιδότηση για αντλία θερμότητας από τον Σεπτέμβριο του 2024
Το ειδικό πρόγραμμα για αντλία θερμότητας αναμένεται ότι θα καλύπτει το 50% με 60% του κόστους τους.

Το ειδικό πρόγραμμα για αντλία θερμότητας έρχεται τον Σεπτέμβριο και αναμένεται ότι θα καλύπτει το 50% με 60% του κόστους τους.

Επίσης, θα υιοθετηθεί το σύστημα με τις βαθμοημέρες το οποίο εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης λόγω της γεωγραφικής τους θέσης οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ο οδηγός ώστε η ηλεκτρονική πύλη που θα δέχεται τις αιτήσεις να ανοίξει εντός του φθινοπώρου.

Η πρόσφατη απόφαση της Ε. Ενωσης να ανακοινώσει το σταδιακό τέλος από το 2025 για τους καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει φέρει εξελίξεις.

Τα κόστη στις αντλίες θερμότητας πέφτουν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών ενισχύεται, οι πωλήσεις τους αυξάνονται και το νέο «Εξοικονομώ» 2024 που θα ανακοινωθεί προσεχώς θα περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις.

Το 17% των κτηρίων κατοικίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις θερμικές του ανάγκες με αντλίες θερμότητας, ποσοστό που το 2050 αναμένεται να έχει αυξηθεί στο 91%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπρώχνει συστηματικά τους καταναλωτές προς τα εκεί, αφού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την συνέχιση της ζωής των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αέριου. Τα ορόσημα για το 2025, οπότε τελειώνουν οι κρατικές επιδοτήσεις για τους καυστήρες, και για το 2040, μετά το οποίο θα απαγορευτεί εντελώς η πώληση και εγκατάσταση τους, έχουν ανοίξει κι επίσημα την πόρτα στις αντλίες θερμότητας, μια νέα τεράστια αγορά.

Το μειονέκτημα ακόμη σήμερα των αντλιών θερμότητας είναι το κόστος τους, που ως νέα τεχνολογία, ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο ενός καυστήρα φυσικού αέριου ή πετρελαίου. Αν και υπάρχουν και κάποιες φθηνότερες λύσεις, εντούτοις για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, το κόστος συνήθως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και με την εγκατάσταση φτάνει εύκολα τα 7.000 - 8.000 ευρώ.

NETWORK