Οικονομία

Η Ελλάδα ελκυστικός (φορολογικός) προορισμός για τους πλούσιους της Ευρώπης

Η Ελλάδα ελκυστικός (φορολογικός) προορισμός για τους πλούσιους της Ευρώπης Φωτογραφία: Pexels/Nataliya Vaitkevich
Αύξηση της «μετανάστευσης» πλουσίων από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Νορβηγία

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους πλούσιους της Ευρώπης που αναζητούν ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times.

Η αύξηση της «μετανάστευσης» πλουσίων από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Νορβηγία αναμένεται να κορυφωθεί φέτος, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν αυστηρότερα φορολογικά μέτρα, αναγκάζοντας τους πλούσιους πολίτες τους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των αυστηρών φορολογικών πολιτικών στις προαναφερόμενες χώρες. Στη Βρετανία, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών προκάλεσε μαζική έξοδο πλουσίων με την πρόθεσή της να καταργήσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε για περισσότερα από 200 χρόνια. Παράλληλα, στη Γαλλία και τη Νορβηγία, η πολιτική αβεβαιότητα και η επιβολή φόρου στην περιουσία έχουν ενισχύσει τη μεταναστευτική κίνηση προς χώρες με πιο φιλικό φορολογικό πλαίσιο, όπως η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Ιταλία.

Η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους πλούσιους κατοίκους, αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τον ενιαίο φόρο για τους αλλοδαπούς που επιλέγουν τη χώρα ως φορολογική τους έδρα από 150.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ. Οι πλούσιοι αυτοί εγκαθίστανται σε χώρες που προσφέρουν νέες ευκαιρίες, με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τον πλούτο και την κατανάλωση που φέρνουν μαζί τους, παρά τις προκλήσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες, όπως η αύξηση των τιμών των ακινήτων και η πίεση στις δημόσιες υποδομές.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβουλευτικής Henley & Partners, η κινητικότητα των εκατομμυριούχων ενισχύεται από τα κίνητρα που προσφέρουν όλο και περισσότερες χώρες. Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2024 θα καταγραφεί νέο ρεκόρ μετανάστευσης πλουσίων, με 128.000 εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους να αναμένεται να μεταναστεύσουν, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 120.000 το 2023.