Οικονομία

Πότε η ζημία από τα stock options εκπίπτει φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης

Πότε η ζημία από τα stock options εκπίπτει φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έθεσε ένα κρίσιμο προηγούμενο για τη φορολογική μεταχείριση των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) που παρέχονται στο προσωπικό θυγατρικών εταιρειών.

Σύμφωνα με απόφασή του, η ζημία που προκύπτει από τη διάθεση αυτών των stock options μπορεί να εκπίπτει φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα της μητρικής εταιρείας. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εν λόγω ζημία θεωρείται δαπάνη προς όφελος της επιχείρησης και δεν συνδέεται με τη συμμετοχή στη θυγατρική, κάτι που αναιρεί τα επιχειρήματα της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, η οποία υποστήριζε το αντίθετο.

Η απόφαση αυτή ενισχύει τη νομολογία σε αυτό το ζήτημα, που αναγνωρίζει ότι η παροχή stock options στους εργαζομένους αποσκοπεί στην ενίσχυση της απόδοσης της επιχείρησης, καθώς τους δίνει κίνητρο να εργαστούν με μεγαλύτερη αφοσίωση και αποτελεσματικότητα. Αυτό, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας αλλά επεκτείνεται και στους εργαζομένους των θυγατρικών εταιρειών.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διευκρίνισε ότι η οικονομική κατάσταση της μητρικής εταιρείας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση των θυγατρικών της.

Συνεπώς, όταν τα stock options χορηγούνται σε προσωπικό θυγατρικών, αυτά συμβάλλουν έμμεσα και στη βελτίωση της απόδοσης της μητρικής εταιρείας. Με αυτή τη συλλογιστική, η ζημία που απορρέει από τη διάθεση των stock options θεωρείται προς όφελος της μητρικής επιχείρησης και όχι ως δαπάνη που σχετίζεται αποκλειστικά με τη συμμετοχή της σε θυγατρική.

Η απόφαση έχει επίσης σημαντικές συνέπειες για την επιχειρηματική πρακτική και τη φορολογική στρατηγική των εταιρειών στην Ελλάδα. Με την αναγνώριση της ζημίας από τα stock options ως εκπιπτόμενης δαπάνης, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τέτοια κίνητρα για τους εργαζομένους τους μπορούν να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, ενισχύοντας τη συνολική οικονομική τους απόδοση.

Επιπλέον, η απόφαση απορρίπτει ρητά την άποψη ότι η ζημία από τα stock options δεν πρέπει να εκπίπτει φορολογικά λόγω της σχέσης της με τη συμμετοχή σε θυγατρική. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι αποτρέπει μελλοντικές αμφισβητήσεις από τις φορολογικές αρχές, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν stock options ως μέρος της στρατηγικής τους για τη διαχείριση και κίνητρα του προσωπικού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δικαιούχοι των stock options φορολογούνται με συντελεστή 15% ως υπεραξία κατά τη μεταβίβαση των μετοχών που απέκτησαν μέσω των δικαιωμάτων αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιώματα θα έχουν διακρατηθεί για τουλάχιστον 24 μήνες. Αυτή η φορολογική ρύθμιση αποτελεί μέρος της συνολικής νομοθεσίας που ρυθμίζει τη φορολόγηση των stock options στην Ελλάδα και ενισχύει την ελκυστικότητα της παροχής τέτοιων κινήτρων.