Οικονομία

Σημαντική υποχώρηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Σημαντική υποχώρηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα Φωτογραφία: Pexels/Anna Nekrashevich
Η υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαντική μείωση σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τα 2,097 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,434 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση αυτή, που ανέρχεται στο 14%, συνεχίζει την τάση πτώσης, μετά την ακόμα μεγαλύτερη μείωση άνω του 50% το πρώτο εξάμηνο του 2023 συγκριτικά με το 2022, όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν αγγίξει τα 5,125 δισ. ευρώ. Το έτος 2022 ήταν χρονιά-ρεκόρ για την Ελλάδα, με συνολικές επενδύσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίων κεφαλαίων κατά 15,5% το 2023, η τελική αύξηση περιορίστηκε στο 4%. Για το 2024, οι αρχικές προβλέψεις για αύξηση 15,1% αναθεωρήθηκαν στο 9,1% από το Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ακόμα μικρότερη αύξηση, στο 7,4%.

Αν και η κυβέρνηση επενδύει στην ταχεία αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πλούτου στην πραγματική οικονομία, αυτή δεν έχει ακόμη επιταχυνθεί.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο, κυρίως μέσω δανείων, ενώ έχει υποβάλει αίτημα για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 4ης δόσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει συνολικές εκταμιεύσεις 5,75 δισ. ευρώ για το 2024, η κυβέρνηση προσβλέπει σε ακόμη μία δόση, αν και αυτό δεν είναι προς το παρόν εξασφαλισμένο.

Η διαδικασία για την εκπλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων και στόχων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση των επόμενων δόσεων είναι απαιτητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 23% αυτών, με το υπόλοιπο 77% να πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.