Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Πού στοχεύουν οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία - Τι κεντρικά μηνύματα έστειλαν

ΠΑΣΟΚ: Πού στοχεύουν οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία - Τι κεντρικά μηνύματα έστειλαν Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Τα πολιτικά συμπεράσματα από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Η ανοιχτή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη της πολιτικής αντιπαράθεσης των υποψήφιων για την ηγεσία που έχουν μπροστά τους τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την καμπάνια τους.

Και για τους έξι ήταν μια καλή στιγμή, με την έννοια ότι η ατμόσφαιρα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ δεν σημαδεύτηκε από εκφυλιστικά φαινόμενα τοξικότητας και φανατισμού, όπως αυτά που αμαυρώνουν το τελευταίο διάστημα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταλλάχθηκαν αιχμές μεταξύ των υποψηφίων, σε ορισμένες περιπτώσεις σκληρές, αλλά ποτέ δεν ξεπεράστηκε το μέτρο και αυτό επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να αισιοδοξεί ότι, αν η συνέχεια είναι ανάλογη, μπορεί η συμμετοχή στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου να ξεπεράσει τις 270.000 της εκλογής ηγεσίας το 2021.

Βασικά συμπεράσματα

- Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε με οξύτητα σε όσους έθεσαν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (Οδ. Κωνσταντινόπουλος-σύμμαχος Χ. Δούκα), Ν. Γιαννακοπούλου), ενώ υπαινίχθηκε ότι μεγάλα συμφέροντα τον υπονομεύουν: «Δεν ψάχνουν "πρωθυπουργίσιμο" όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά "διαχειρίσιμο"».

- Ο Χάρης Δούκας κινήθηκε στη βάση του αριστερού κώδικα (καταγγέλλοντας ολιγοπώλια-καρτέλ-τράπεζες, τα «τσιράκια του Μαξίμου», με ειρωνείες για το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη που δεν θα ανοίξουν παράρτημα εδώ) και ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει την επανάληψη της εκλογικής επιτυχίας στον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απέφυγε να αναφέρει τόσο συγκεκριμένα. «Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά», διεμήνυσε.

- Η Άννα Διαμαντοπούλου προέταξε το δυνατό της σημείο, τις προγραμματικές θέσεις (για την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία κοκ) αναδεικνύοντας την διεθνή της εμπειρία. Δεσμεύτηκε ότι θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών και ανέδειξε τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά της.

- Ο Παύλος Γερουλάνος προέταξε ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, προσπαθώντας να αποδομήσει την υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου με την οποία έχουν, σε κάποιο βαθμό, κοινή εκλογική δεξαμενή αλλά και του Χάρη Δούκα («το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο πλήρους απασχόλησης»).

- Το ίδιο κάνει και ο Μιχάλης Κατρίνης, έχοντας προφανώς κατά νου τον Χάρη Δούκα, με τον οποίο βρίσκονται πολύ κοντά από άποψη πολιτικής πρότασης και συνεπώς διεκδικούν ίδιες ψήφους.

- Η Νάντια Γιαννακοπούλου θύμισε ότι η ίδια άνοιξε τη συζήτηση για προσφυγή στη βάση και αυτό ωφέλησε ήδη, δημοσκοπικά, το ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε περήφανη για τη στάση της υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων κατηγορώντας την Χαριλάου Τρικούπη για συνεχείς παλινωδίες.

- Η επιδίωξη της πολιτικής αυτονομίας για το ΠΑΣΟΚ ενώνει και τους έξι, ανεξάρτητα από τα δευτερογενή συμπεράσματα για δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες, που μπορεί κανείς να εξάγει από την παρουσίαση της πολιτικής τους πλατφόρμας.

- Ο στόχος της επιστροφής στον προμνημονιακό δικομματισμό και, αργότερα, στην εξουσία είναι κοινός και για τους έξι και με αυτή τη «γραμμή» θα κινηθούν μέχρι το τέλος.

- Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης για το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του β' γύρου. Οσο και αν είναι σκληρά οριοθετημένα τα στρατόπεδα Δούκα-Ανδρουλάκη, δεν διαφαίνεται πρόβλημα συνοχής στο ορατό μέλλον.

- Οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν πριν από τις 6 Οκτωβρίου. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι η Διαμαντοπούλου εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και ο Δούκας την αριστερή, με τους Ανδρουλάκη-Γερουλάνο στο κέντρο, την Γιαννακοπούλου πιο κοντά στην Διαμαντοπούλου και τον Κατρίνη στον Δούκα.

- Κανείς δεν προσκαλεί στελέχη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν. Ολοι ξεκαθάρισαν ότι δεν απευθύνονται σε αξιωματούχους αλλά, κυρίως, στον κόσμο της αποχής.

- Διαμαντοπούλου και Δούκας δεν άγγιξαν τα προβληματικά σημεία της υποψηφιότητάς τους: Η μία δεν μίλησε για τη στήριξή της στον Κ. Μητσοτάκη το 2019 και ο άλλος για τις επιδόσεις του στον Δήμο Αθηναίων και τις δυσκολίες που θα συνεπάγεται ο διπλός ρόλο που διεκδικεί.

- Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Κατρίνης απευθύνονται σε εξωθεσμικά κέντρα:

«Δεν με πήρε ποτέ κανείς από το χέρι και δεν είχα ανάγκη να με κηδεμονεύσει», είπε ο Ανδρουλάκης, «δεν με κρατάει κανείς», τόνισε ο Γερουλάνος, «η Μεγάλη Παράταξη είναι κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα», προειδοποίησε ο Κατρίνης.