Οικονομία

Σε βαθιά κουρέματα οφειλών προχωρούν οι servicers

Σε βαθιά κουρέματα οφειλών προχωρούν οι servicers Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Σημαντική μείωση των οφειλών παρατηρείται σε τρία από τα τέσσερα δάνεια που ρυθμίστηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης με το μέσο ποσοστό διαγραφής να ανέρχεται στο 48%.

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε οφειλές συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που ρυθμίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024. Συνολικά, οι ρυθμίσεις δανείων, τόσο για λογαριασμό των funds όσο και των τραπεζών, ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. ευρώ να προέρχονται από δάνεια που ανήκουν σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), οι διμερείς ρυθμίσεις αποτελούν την πιο αποτελεσματική διαδικασία, με το συνολικό ύψος των ρυθμίσεων να φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Επιπλέον, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 330 εκατ. ευρώ, κυρίως από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με πάνω από το 60% αυτών να περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής, με μέσο ποσοστό διαγραφής 44%.

Η ΕΕΔΑΔΠ επισημαίνει ότι οι εταιρείες μέλη της συνεχίζουν να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους, με τα τηλεφωνικά κέντρα να εξυπηρετούν περισσότερες από 95.000 κλήσεις μηνιαίως και να αυξάνουν τον δείκτη εξυπηρέτησης στο 90%. Από την 1η Απριλίου 2024, κάθε εταιρεία προσφέρει επίσης εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης δανειοληπτών, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τις οφειλές τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους ευάλωτους οφειλέτες, με την ΕΕΔΑΔΠ να συνεργάζεται με την πολιτεία για την επέκταση του νέου πτωχευτικού νόμου ώστε να καλύπτει και τα ΑμΕΑ. Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, υποβλήθηκαν 2.528 αιτήσεις από ευάλωτους δανειολήπτες, με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 60%.

Η ΕΕΔΑΔΠ τονίζει ότι οι συνεργάσιμοι οφειλέτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους πληθώρα εργαλείων για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε μέσω διμερών ρυθμίσεων είτε μέσω των κρατικών πλατφορμών, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός. 

NETWORK