Οικονομία

Στις Βρυξέλλες για τους λογαριασμούς ρεύματος καταφεύγει η κυβέρνηση

Στις Βρυξέλλες για τους λογαριασμούς ρεύματος καταφεύγει η κυβέρνηση
Η εντυπωσιακή πορεία της τιμής της μεγαβατώρας, καθώς και οι τεράστιες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν αποκαλύψει δομικά προβλήματα της περιφερειακής αγοράς ενέργειας και του ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας (target model), με το «μάρμαρο» να το πληρώνουν οι καταναλωτές.

Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζει την αποτυχία της αγοράς να προσαρμοστεί σε ένα σταθερό πλαίσιο τιμών, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, δήλωσε χθες ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία αποστέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προσφέρουν φθηνή ενέργεια, αλλά δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο. Όταν τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν από την αγορά, παρατηρείται αύξηση των τιμών», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το target model δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες στα Βαλκάνια», αναγνωρίζοντας τη βασική στρέβλωση στην αγορά της περιοχής. Παρόλο που δεν αναμένει άμεσες λύσεις, ανέφερε πως είναι κρίσιμο να αναδειχθεί το ζήτημα και διαβεβαίωσε πως «δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις αυτές».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ληφθούν τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς, σημειώνοντας πως, αν και δεν ενεργούν παράνομα, τα υπερκέρδη αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να συγκρατηθούν οι τιμές κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για να γίνουν κατανοητές οι διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας αρκεί να αναφερθεί πως την Τετάρτη 28 Αυγούστου, η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε τα 234,68 ευρώ στις 6 το απόγευμα, ανέβηκε στα 473,96 ευρώ στις 7 και κορυφώθηκε στα 647,76 ευρώ στις 8 το βράδυ, σημειώνοντας τη μέγιστη τιμή της ημέρας. Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, η τιμή ξεκίνησε από τα 228,74 ευρώ και έφτασε στα 756,50 ευρώ. Στις 3 Σεπτεμβρίου η μέγιστη τιμή άγγιξε τα 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8 το βράδυ, ενώ μία ώρα πριν η τιμή κυμαινόταν γύρω στα 590 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι υψηλότερες τιμές των τελευταίων εβδομάδων δεν προέρχονταν από ακριβές μονάδες λιγνίτη ή φυσικού αερίου, αλλά από την υδροηλεκτρική παραγωγή, η οποία θεωρητικά έχει χαμηλό κόστος. Ωστόσο, η επίκληση της λειψυδρίας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εκτόξευσε το κόστος της μεγαβατώρας που προέρχεται από την υδροηλεκτρική παραγωγή, κάτι που συνιστά και αυτό ένδειξη κερδοσκοπίας.