Οικονομία

Χατζηδάκης: Οι 12 αυξήσεις αποδοχών και οι 12 μειώσεις φόρων του πακέτου της ΔΕΘ

Χατζηδάκης: Οι 12 αυξήσεις αποδοχών και οι 12 μειώσεις φόρων του πακέτου της ΔΕΘ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξειδίκευσε τα μέτρα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), παρουσιάζοντας 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μειώσεων φόρων υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά, ο Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στα οικονομικά μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στη μείωση των φορολογικών βαρών.

Οι αυξήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέα αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2025, η οποία εκτιμάται στο 2,2-2,5%, με κόστος 400 εκατ. ευρώ, διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων με κόστος 40 εκατ. ευρώ, και παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές, με κόστος 16 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανακοινώθηκε οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ για τους δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, καθώς και έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 100-200 ευρώ για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, με συνολικό κόστος 100 εκατ. ευρώ. Σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν επίσης το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο αυξάνεται από 1.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ ετησίως για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ενώ για συγκατοίκηση το ποσό φτάνει τα 2.500 ευρώ, με συνολικό κόστος 15 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις μειώσεις φόρων, ανακοινώθηκε η μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον, επισημάνθηκε η μονιμοποίηση της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, η απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές, καθώς και η κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις με οπτική ίνα που ξεπερνούν τα 100 Mbps. Απαλλαγή από φόρο θα ισχύσει για τα ασφάλιστρα παιδιών έως 18 ετών, ενώ θα υπάρξει φοροαπαλλαγή για οικειοθελείς παροχές επιχειρήσεων προς νέους γονείς. Άλλες φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και αυτοτελή φορολόγηση για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

«Σταθερά εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Έχουμε αύξηση των κονδυλίων για τις δημόσιες επενδύσεις. Αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων. Έχουμε μια εντυπωσιακή βελτίωση και επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και μια νέα εικόνα στις παραλίες», είπε ο κ. Χατζηδάκης.