Οικονομία

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αυξήσεις αποδοχών

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αυξήσεις αποδοχών Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Αναλυτική παρουσίαση των 12 μέτρων αυξήσεων εισοδημάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι 12 παρεμβάσεις για τις αυξήσεις αποδοχών, που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις αυξήσεις εισοδημάτων είναι σημαντικά, καθώς στοχεύουν στην ανακούφιση μεγάλου μέρους της κοινωνίας που πλήττεται από τον πληθωρισμό και τις οικονομικές πιέσεις.

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των 12 μέτρων αυξήσεων εισοδημάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

1. Αύξηση συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ: Οι συντάξεις θα αυξηθούν από 2,2% έως 2,5%, με συνολικό κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή βασίζεται σε συνδυασμό του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του ΑΕΠ, προσφέροντας στήριξη στους συνταξιούχους για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά: Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί εφάπαξ ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.600 ευρώ σύνταξη και έχουν προσωπική διαφορά. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 200 ευρώ για όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για όσους λαμβάνουν από 700,1 έως 1.100 ευρώ,100 ευρώ για όσους λαμβάνουν από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών συνταξιούχων που δεν έχουν δει σημαντικές αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς και βοηθά να ενισχύσει το εισόδημά τους.

3. Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τον κατώτατο μισθό στο Δημόσιο, ώστε το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ, ευθυγραμμίζοντάς τον με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυτές οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας από το 2025, και θα οδηγήσουν σε επιπλέον κόστος για το δημόσιο 500 εκατ. ευρώ έως το 2027. Με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 40 ευρώ ετησίως, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σταδιακές αυξήσεις των μισθών τους.

4. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων: Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τη χορήγηση επιδόματος επίτευξης στόχων, το οποίο θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους με κόστος 40 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να παρακινηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία τους.

5. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος: Για φοιτητές που σπουδάζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια, το επίδομα αυξάνεται από τα 1.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ, και για όσους συγκατοικούν θα αυξηθεί στα 2.500 ευρώ. Αυτή η αύξηση θα εφαρμοστεί από το τρέχον σχολικό έτος, ενισχύοντας τη δυνατότητα των φοιτητών να καλύπτουν τα έξοδα στέγασής τους, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή φοιτητική κάλυψη.

6. Αύξηση της αποζημίωσης των νυχτερινών για ένστολους: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η αποζημίωση για νυχτερινές βάρδιες των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις) θα αυξηθεί κατά 20%, φτάνοντας τα 3,33 ευρώ ανά ώρα. Το μέτρο αφορά περίπου 36.000 ένστολους και έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 25 εκατ. ευρώ. Αυτό βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων που εργάζονται σε βάρδιες νύχτας.

7. Κίνητρα προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές: Θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές με επίδομα από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 3.300 ιατρούς και έχει ετήσιο κόστος 16 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η κάλυψη ελλείψεων σε κρίσιμες περιοχές της χώρας.

8. Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού: Οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μια επιπλέον δόση, με κόστος 70 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, ειδικά εκείνων με χαμηλά εισοδήματα, προσφέροντας οικονομική ανακούφιση για τις αυξημένες ανάγκες διαβίωσης.

9. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ: Περίπου 37.000 δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα κοστίσει 7 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

10. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ: Περίπου 185.000 άτομα με αναπηρίες θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης ατόμων που χρειάζονται επιπλέον στήριξη.

11. Ενίσχυση 200 ευρώ για ανασφάλιστους υπερήλικες: Περίπου 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ, με κόστος 7 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέτρο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτής της ευπαθούς ομάδας.

12. Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: Περίπου 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος τον Δεκέμβριο, με κόστος 22 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αποτελεί σημαντική ανακούφιση για νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.