Ελλάδα

Λούνα παρκ «λαιμητόμος» στη Χαλκιδική: Εάν ο δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε θα είχε αποτραπεί η τραγωδία

Λούνα παρκ «λαιμητόμος» στη Χαλκιδική: Εάν ο δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε θα είχε αποτραπεί η τραγωδία Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα 6 βασικά συμπεράσματα από το πόρισμα του πραγματογνώμονα για το δυστύχημα στο λούνα παρκ.

Αστοχίες και παραλείψεις προβλέψιμες, που μπορούσαν να αποφευχθούν, καταγράφει στην έκθεσή του ο πραγματογνώμονας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο από τη Βέροια. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αν ο δήμος Κασσάνδρας ενεργούσε όπως έπρεπε, τότε θα είχε αποτραπεί η τραγωδία.

Η πολυσέλιδη έκθεση πραγματογνωμοσύνης κατατέθηκε στην αστυνομία, όπως και το πόρισμα του έκτακτου τεχνικού ελέγχου από εξειδικευμένη εταιρεία στην πιστοποίηση της ασφάλειας πάρκων αναψυχής, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του 19χρονου.

Το δυστύχημα προκλήθηκε από θραύση μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος, η οποία οφείλεται σε διάβρωση ή και γήρανσή τους, επισημαίνει ο διορισμένος από τις αρχές πραγματογνώμονας.

Αν το μηχάνημα εξεταζόταν όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα ήταν αδύνατο να πάρει πιστοποιητικό έγκρισης και θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα, τονίζει επίσης.

Η εισαγγελική έρευνα θα περάσει στην επόμενη φάση το προσεχές διάστημα, με την κλήτευση όσων εμπλέκονται στο δυστύχημα στο λούνα παρκ, προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης πράξεων.

«Τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μας και δείχνουν ότι το επίμαχο μηχάνημα ήταν μια ιδιοκατασκευή χωρίς καμία πιστοποίηση καταλληλότητας λειτουργίας», επεσήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου, Απόστολος Αγγελάκης και Γιάννης Μανδράου.

Δυστύχημα στο λούνα παρκ: Τα 6 βασικά συμπεράσματα του πραγματογνώμονα

Τα έξι βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο πραγματογνώμονας και περιλαμβάνονται στο πόρισμα, είναι τα εξής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ:

1. Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο συμβάν είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος (Crazy Dance)

2. Η θραύση οφείλεται σε διάβρωση ή/και γήρανση των μεταλλικών στοιχείων και ήταν αναμενόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης του μηχανήματος και το βάρος των χρηστών του

3. Οι αστοχίες ήταν προβλέψιμες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί πριν το τραγικό περιστατικό

4. Το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή

5. Εφόσον το μηχάνημα εξεταζόταν κατ' ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αδύνατον να λάβει πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί

6. Καθώς το λούνα παρκ φέρεται να λειτουργούσε χωρίς προηγούμενη έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας συνάγεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες. Κατά τη προσωπική άποψη του πραγματογνώμονα εάν ο αρμόδιος δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε το περιστατικό θα είχε αποτραπεί.