Οικονομία

Στα δίχτυα των Αρχών τεράστιο κύκλωμα διασυνοριακής απάτης ΦΠΑ

Στα δίχτυα των Αρχών τεράστιο κύκλωμα διασυνοριακής απάτης ΦΠΑ Φωτογραφία: Kindel Media/Pexels
Οι κατηγορούμενοι ίδρυσαν εταιρείες «βιτρίνες» σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία, οι οποίες δεν είχαν πραγματική εμπορική δραστηριότητα.

Ενώπιον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης βρίσκονται 21 άτομα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τρία φερόμενα ως αρχηγικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εκτεταμένη διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ. Η οργάνωση, για την οποία έχει συνταχθεί ογκωδέστατή δικογραφία από το Γραφείο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, φέρεται να εμπλέκεται στη δημιουργία αλυσίδας ανύπαρκτων επιχειρήσεων και εικονικών συναλλαγών με στόχο τη φοροδιαφυγή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 41 άτομα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι κατηγορούμενοι ίδρυσαν εταιρείες «βιτρίνες» σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία, οι οποίες δεν είχαν πραγματική εμπορική δραστηριότητα. Ως διαχειριστές των εταιρειών δηλώνονταν άτομα χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, όπως άνεργοι και εξαρτημένα πρόσωπα, με σκοπό την απόκρυψη των πραγματικών διαχειριστών.

Η οργάνωση φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα της λεγόμενης απάτης καρουζέλ, δηλαδή ένα σύνθετο σχέδιο απάτης στον ΦΠΑ, εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης ΦΠΑ σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι» που δήλωναν πλασματικές συναλλαγές προκειμένου να εισπράξουν παράνομα ΦΠΑ ή να αιτηθούν επιστροφές. Τα κέρδη από τη φοροδιαφυγή διακινούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, με εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών.

Τέλος, οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν ψευδείς ή ελλιπείς δηλώσεις ΦΠΑ και προχωρούσαν σε λήψη εικονικών τιμολογίων για τη δημιουργία πλασματικών απαιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ.