Οικονομία

Φωτοβολταϊκά: Ποια η διαφορά net-metering με net-billing

Φωτοβολταϊκά: Ποια η διαφορά net-metering με net-billing
Το τοπίο της αυτοκατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά με την πρόσφατη υπογραφή μιας νέας υπουργικής απόφασης.

Αυτή η απόφαση εισάγει το σύστημα του net-billing, το οποίο αντικαθιστά το παλαιό σύστημα του net-metering.

Με το νέο σύστημα, οι καταναλωτές (είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις) μπορούν να συνδυάζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με την ενέργεια που παράγουν οι δικές τους ή ξένες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αν παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν, μπορούν να αποζημιώνονται για την επιπλέον ενέργεια σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να είναι δικοί τους ή να ανήκουν σε άλλους. Μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση ενέργειας ή σε άλλο σημείο του δικτύου. Αν οι σταθμοί ανήκουν σε τρίτους, αυτοί μπορούν να προσφέρουν σταθερές τιμές πώλησης της ενέργειας.

Η νέα πολιτική δίνει την ευκαιρία στις ενεργειακές εταιρείες να εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους και να ενισχύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας.

Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται από την πιο φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ, μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές με μικρές εγκαταστάσεις έως 10,8 kW, το πλεόνασμα ενέργειας θα μπορεί να χρησιμοποιείται για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος. Για επιχειρήσεις και μεγαλύτερους καταναλωτές, τα έσοδα από την πλεονάζουσα ενέργεια θα κατατίθενται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, με το νέο σύστημα, οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως για παράδειγμα στην ταράτσα, εφόσον έχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.