Οικονομία

Ηρακλής ΙΙΙ: Θέμα εβδομάδων η υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για πρόσθετες εγγυήσεις

Ηρακλής ΙΙΙ: Θέμα εβδομάδων η υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για πρόσθετες εγγυήσεις Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» ανεβάζει το ποσό των εγγυήσεων που έχει προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο στα 3 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε αίτημα για νέες εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής III», το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Το αίτημα αναμένεται να σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τα κόκκινα δάνεια τραπεζών όπως η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα.

Η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» ανεβάζει το ποσό των εγγυήσεων που έχει προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο στα 3 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των εγγυήσεων από τις τρεις φάσεις του προγράμματος ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές για να εξασφαλίσει την έγκριση των νέων εγγυήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιτακτικές ανάγκες σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Εκτός από την Attica Bank και την Παγκρήτια, που έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ο «Ηρακλής III» περιλαμβάνει και νέες τιτλοποιήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει την τιτλοποίηση «Frontier III» αξίας 620 εκατ. ευρώ, ενώ οι Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank προχωρούν σε κοινή τιτλοποίηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με την κωδική ονομασία «Solar». Επιπλέον, η Alpha Bank σχεδιάζει δύο ακόμη τιτλοποιήσεις, τις «Gaia I» και «Gaia II», συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank προχωρά στην τιτλοποίηση «Leon» ύψους 590 εκατ. ευρώ.

NETWORK