Πολιτική

Γαλάζια «πυρά» στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια - Ερώτηση σε Χατζηδάκη

Γαλάζια «πυρά» στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια - Ερώτηση σε Χατζηδάκη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
12 βουλευτές της ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των κόκκινων δανείων 12 βουλευτές της ΝΔ, καταθέτοντας ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται πως το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν χέρια δάνεια δισ. ευρώ, και ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να περιορίσει τα κέρδη των funds, των servicers και των τραπεζών και να διασφαλίζει τους δανειολήπτες.

Οι ερωτώντες βουλευτές, τονίζουν πως η μέχρι στιγμής μεταβίβαση των δανείων διασφάλισε τις τράπεζες ωστόσο όπως τονίζουν δεν έγινε κάτι τέτοιο με τους δανειολήπτες, οι οποίοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμό της περιουσίας και κυρίως της κατοικίας τους που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των Funds για την απόκτηση κερδών».

Ζητούν μάλιστα έλεγχο των καταγγελιών, ότι οι τράπεζες εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών και ρωτούν αν το ΥΠΟΙΚ θα υποχρεώσει τα funds να απαντούν στου πολίτες για τα δάνεια που διαχειρίζονται.

Παράλληλα, εκτιμούν πως «ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν στάθηκε αρωγός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω και της ακατανόητης άρνησης κυρίως των εταιριών διαχείρισης να συμμετέχουν ενεργά στην προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από πλείστες και επίμονες πιέσεις των αρμοδίων έδειξε κάποια μικρή ανοδική θετική πορεία».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν στοιχεία για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και ρωτούν αν θα ρυθμιστεί η προστασίας της πρώτης κατοικίες με τρόπο που να διασφαλίζεται ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δανειοληπτών.