Οικονομία

«Καπέλο» έως 300 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες

«Καπέλο» έως 300 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες Φωτογραφία: Pexels/Olia danilevich
Ποιοι θα καταβάλουν πρόσθετες εισφορές

Από τον Αύγουστο έως και το τέλος Ιανουαρίου 2025, 216.443 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετες εισφορές, που κυμαίνονται από 20 έως 300 ευρώ. Αυτό το μέτρο ακολουθεί την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2023, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι οφείλουν επιπλέον ποσά στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους συνολικά 323.674 μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή εργασία, οι 216.443 θα καταβάλουν επιπλέον εισφορές συνολικού ύψους 149,435 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, 32.589 ασφαλισμένοι θα λάβουν επιστροφές συνολικού ύψους 16,162 εκατ. ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους 74.642 δεν προκύπτει κάποια επιπλέον οφειλή.

Η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ και τα σχετικά ειδοποιητήρια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του φορέα. Οι ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν το ποσό σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει στις 30 Αυγούστου 2024. Όσοι έχουν πιστωτική εκκαθάριση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιστροφής των ποσών ή να τα αφήσουν για συμψηφισμό με μελλοντικές εισφορές.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση εισφορών από το ΤΕΚΑ για τους μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ, ενώ ασφαλισμένοι με χρεωστικό αποτέλεσμα έπρεπε να εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 31 Ιουλίου 2024. Οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν είτε μέσω προσωποποιημένων μηνυμάτων στον λογαριασμό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είτε μέσω email, εφόσον έχουν δηλώσει ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας.