Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις ενδιαφερόμενοι για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

ΤΑΙΠΕΔ: Τρεις ενδιαφερόμενοι για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Η αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου, που εκτείνεται σε περίπου 6.200 στρέμματα, θα γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, μέλος του Υπερταμείου, ανακοίνωσε ότι τρία επιχειρηματικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας (ΕΧΚΒ), το οποίο βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό της βόρειας Πίνδου, στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Ιωαννίνων. Η αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου, που εκτείνεται σε περίπου 6.200 στρέμματα, θα γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Τα επιχειρηματικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι τα εξής: «Γ. ΜΑΧΑΙΡΙΔΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. (ECO-TECH)», «MY ADVENTURE - Βασίλειος Τζουμάκας» και «UCERT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ».

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Αυτός ο διαγωνισμός είναι η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης του ΕΧΚΒ σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η πρώτη εφαρμογή σύμβασης παραχώρησης για χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 25 χρόνια το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κέντρου, με στόχο την ανάπτυξή του ως ελκυστικού προορισμού ορεινού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας.

Το ΕΧΚΒ βρίσκεται σε στρατηγική θέση λόγω της εγγύτητάς του με πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τα Ιωάννινα, καθώς και με πολιτιστικά αξιοθέατα όπως τα Μετέωρα και η Βεργίνα. Έχει επίσης άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού και απέχει 130 χλμ. από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και 213 χλμ. από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επτά αναβατήρες που εξυπηρετούν 18 πίστες καταβάσεων, μεταξύ των οποίων και δύο πίστες για αρχάριους.