Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Αγωνίζομαι για να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα

Νίκος Ανδρουλάκης: Αγωνίζομαι για να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα
Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του μεγάρου Μαξίμου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του και το γνωρίζει καλά, τονίζει μιλώντας στο Dnews o πρόεδρος του κόμματος.

Αγωνίζομαι για να υπάρξει μια μεγάλη και πραγματική αλλαγή στη χώρα, δηλώνει μιλώντας στο Dnew o Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του».

Ο πρόεδρος (και υποψήφιος πρόεδρος) του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει πως με τον ίδιο αρχηγό δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, απορρίπτει το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά επικαλούμενος και ότι ένας συνασπισμός κομμάτων δεν λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.

Εξειδικεύοντας την πρότασή του για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου για την κεντροαριστερά αναφέρει: «Μιλώ για ένα ανοιχτό πολιτικό Συνέδριο για να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, της Κοινωνίας των Πολιτών. Για να ενισχύσουμε όλοι μαζί, το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

-Οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι με την πολιτική του τσούκου-τσούκου που όπως λέτε ακολουθείτε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση σε πολλές τετραετίες. Τι απαντάτε;

Τα δυόμισι χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάναμε μόνο βήματα μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Από τη θέση της σοβαρής στιβαρής αντιπολίτευση, τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα βάζοντας τη Νέα Δημοκρατία στο περιθώριο. Ξέρετε, αυτή η δυνατότητα δεν προέκυψε συγκυριακά ή με τον αυτόματο πιλότο. Τη δημιουργήσαμε με κόπο και αγώνα. Ανατρέψαμε τον δικομματισμό που είχε χτιστεί, με τη Νέα Δημοκρατία στο 41%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 32% και το ΠΑΣΟΚ στο 8%.

Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας. Γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Στον εκλογικό χάρτη, μετά από πολλά χρόνια, είδαμε ξανά το πράσινο χρώμα, στην Κρήτη. Αυξήσαμε τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, με μεγάλες νίκες. Ενισχύσαμε την επιρροή μας ακόμη και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και καταρτίσαμε αναλυτικό πρόγραμμα για τη στέγαση, την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια Παιδεία, την πράσινη μετάβαση και όλες τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει χάρις την πολλή δουλειά χιλιάδων προοδευτικών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, που κανείς δεν πρέπει να υποτιμά.

IMG_1468_6fc40.jpeg

-Με εσάς αρχηγό υπό ποιες προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόταν με τη ΝΔ;

Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία με εμένα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δώσαμε με τον κόσμο της παράταξης μεγάλο αγώνα, με κόπο και συγκρούσεις με το παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν, για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του, και το γνωρίζει καλά. Από το 8% του 2019 πήγαμε στο 13%, λειτουργώντας το μεγαλύτερο διάστημα εν μέσω ενός ισχυρού διπόλου. Προσπάθησαν να μας συμπιέσουν και να μας εξαφανίσουν, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

-Κοινή εκλογική κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ συζητείτε; Με τη Νέα Αριστερά και τον Αλέξη Χαρίτση;

Εχει χυθεί πολύ μελάνι με αυτά τα σενάρια, που όμως προσπερνούν πέρα από τα πολιτικά ζήτημα που ανακύπτουν και ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα, ότι βάσει του εκλογικού νόμου οι συνεργασίες κομμάτων δεν παίρνουν το μπόνους των 50 εδρών. Εξάλλου, θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει μεγάλη η Κεντροαριστερά με συμφωνίες κορυφής, συγκολλήσεις κομμάτων και μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο.

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την κεντροαριστερά; Μιλήσατε για ένα Συνέδριο. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

Μιλώ για ένα ανοιχτό πολιτικό Συνέδριο για να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, της Κοινωνίας των Πολιτών. Για να ενισχύσουμε όλοι μαζί, το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

-Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ γιατί τα αποκλείετε; Έχετε ήδη πάρει Κοντονή, Χρυσόγονο και άλλους, που όντως είχαν ασκήσει σκληρότατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

Προσωπικά ακολουθώ τον πολιτικό δρόμο του προσκηνίου. Ήρθαν πρόσωπα και από άλλους χώρους στο ΠΑΣΟΚ αυτά τα δύο χρόνια και συνεισέφεραν στην προσπάθειά μας. Οι πολίτες θέλουν μια σύγχρονη, προοδευτική, αξιόπιστη Κεντροαριστερά και όχι ένα συνονθύλευμα φιλοδοξιών παλαιών και νέων πρωταγωνιστών. Η Δημοκρατική Παράταξη θα πρωταγωνιστήσει, αν ενσαρκώσει το πραγματικά νέο, το πραγματικά διαφορετικό και απαντώντας στην απογοήτευση και την ανασφάλεια των πολιτών. Έτσι, αποκωδικοποιώ το μήνυμα της αποχής στις πρόσφατες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές.

-Μόνο η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πρωθυπουργίσιμη στο ΠΑΣΟΚ; Και στον Χάρη Δούκα τι καταλογίζετε;

Οι πολίτες θα αξιολογήσουν όλους τους υποψήφιους Προέδρους, το πρόγραμμα που κομίζουν και τη συνέπεια τους. Προσωπικά είχα στήριγμα μου πάντα τους απλούς πολίτες. Τα μέλη και τα στελέχη από όλους τους κοινωνικούς χώρους, που έμαθαν να δίνουν και όχι να ζητάνε, που εκτιμούν και τον αγώνα και τους αγωνιστές.

Απευθύνομαι ξανά σε αυτή την πλατιά συμμαχία του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου, που είναι ελεύθερη από δεσμεύσεις, ανεξάρτητη από συμφέροντα, περήφανη για την ιστορική διαδρομή του κόμματός μας. Αυτή θα κάνει και πάλι τη Δημοκρατική Παράταξη κυβέρνηση. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

-Πήχης για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι οι 270.000 της προηγούμενης αναμέτρησης;

Θελουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου της χώρας που στηρίζει και πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη νέα εποχή. Είναι η πέμπτη φορά σε έναν χρόνο που γυρίζω όλη την Ελλάδα και συναντώ πολύ ζωηρό ενδιαφέρον από τους πολίτες να ακούσουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, η πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου όλοι οι υποψήφιοι παρουσιάσαμε τις θέσεις μας –μια πολύ επιτυχημένη και βαθιά πολιτική διαδικασία- καθώς και το επερχόμενο debate, που θέλω να πιστεύω ότι θα πρωτοπορήσουμε εκ νέου συστήνοντας στο κοινό έναν ελεύθερο τηλεοπτικό διάλογο, συμβάλλουν στον στόχο όλων μας για αυξημένη συμμετοχή.

-Με το χέρι στην καρδιά. Στις επόμενες εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας;

Αγωνίζομαι για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η δική μου δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι εφόσον με εμπιστευτούν, θα είμαι ένας πρωθυπουργός της δουλειάς, που θα λέει λίγα και θα κάνει πολλά, που θα σέβεται τους θεσμούς, τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας. Δική μου πυξίδα θα είναι μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ισχυρή και σίγουρα όχι συμβιβασμένη στις χαμηλές προσδοκίες.