Οικονομία

Viohalco: Κέρδη προ φόρων 112 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024

Viohalco: Κέρδη προ φόρων 112 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 273 εκατ. ευρώ

Η Viohalco ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 112 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 61 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2023. Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 273 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένη από τα 269 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη στροφή της εταιρείας προς προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους και στον αυστηρό έλεγχο κόστους.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ, επηρεασμένος από την ασθενή ζήτηση στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών στην Ευρώπη, καθώς και από το μείγμα πωλήσεων των διάφορων κλάδων της Viohalco. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 1,928 δισ. ευρώ, λόγω της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης, αν και η διαχείριση παρέμεινε αποτελεσματική στους κλάδους του αλουμινίου, των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα.

Οι τομείς των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα συνέχισαν να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας νέες συμβάσεις και υλοποιώντας επιτυχώς υφιστάμενα έργα, ενώ ο τομέας ακινήτων κατέγραψε αυξημένα έσοδα από μισθώματα χάρη σε νέες συμφωνίες και ενεργητική διαχείριση των ακινήτων. Ο τομέας του αλουμινίου επικεντρώθηκε στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ενώ ο κλάδος χαλκού, παρά την υποτονική ζήτηση, κατόρθωσε να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας του χάλυβα επηρεάστηκε από τη χαμηλή ζήτηση και την αύξηση των εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους.

Παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις της αγοράς, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της Viohalco για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας, καθώς και οι επενδύσεις σε νέες αγορές, αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, επισημαίνοντας τη δυναμική των κλάδων της εταιρείας και την ευθυγράμμισή τους με τις παγκόσμιες τάσεις βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι εταιρίες της Viohalco επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία και κατέγραψαν εύρωστες επιδόσεις και αύξηση κερδών, παρά τις προκλήσεις του λειτουργικού τους περιβάλλοντος. Οι κλάδοι σωλήνων χάλυβα και καλωδίων αξιοποίησαν τη δυναμική του 2023, υλοποιώντας με επιτυχία υφιστάμενα έργα και διασφαλίζοντας νέες συμβάσεις. Παρά τις συνθήκες αναιμικής ζήτησης, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας, πρωτίστως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med.

Ο δε τομέας αλουμινίου κεφαλαιοποίησε τις προηγούμενες επενδύσεις του, με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αποδοτικότητας και του μείγματος προϊόντων, ενώ ο κλάδος χάλυβα συνέχισε να επηρεάζεται από την υποτονική ζήτηση της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής αγοράς. Τέλος, η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα οδήγησε σε θετικές επιδόσεις τον τομέα ακινήτων της Viohalco.

Κοιτώντας το μέλλον, είμαι αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών της Viohalco, αξιοποιώντας τις μεγατάσεις βιωσιμότητας και εφαρμόζοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες σε όλο το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό τους».

# TAGS