Οικονομία

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ εταιρείες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο - Ύψους σχεδόν 15 εκατ. ευρώ

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ εταιρείες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο - Ύψους σχεδόν 15 εκατ. ευρώ
Όσα εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε εταιρείες στην Αττική.

Σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου- ύψους σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ- διαπίστωσαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε εταιρείες.

Πρόκειται για εταιρείες στην Αττική που διακινούσαν προϊόντα «μαϊμού», νοθευμένα ποτά και λαθραία καπνικά προϊόντα, με σημαντικές απώλειες σε δασμούς και φόρους για το Δημόσιο.

Έπειτα από καταγγελία, εντοπίστηκε εταιρεία που εισήγαγε αλκοολούχα ποτά «με χαμηλό βαθμό αλκοολικού τίτλου και με κατάθεση τελωνειακών παραστατικών τέτοιων, ώστε να καταβάλλονται μειωμένοι δασμοί και φόροι, γεγονός που οδηγούσε σε αποκόμιση επιπλέον κερδών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

sdoe1_47dff.jpg

Το ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο στα αποθέματα της εταιρείας και ελήφθησαν δείγματα, που απεστάλησαν στη χημική υπηρεσία. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα αλκοολούχα ποτά χαρακτηρίστηκαν ως «μη κανονικά» καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στην κατηγορία «ποτά από ζύμωση». Κατά συνέπεια, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εισήγαγε στην Ελλάδα συγκεκριμένης ετικέτας αλκοολούχα ποτά, καταβάλλοντας μειωμένους δασμούς και λοιπούς φόρους.

Το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που ωφελήθηκε η εταιρεία προσδιορίστηκε μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, στο ποσό των 4.205.426 ευρώ.

Σε άλλη υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι εταιρεία εμπορίας καπνικών έκανε χωριστή εισαγωγή καπνού και αρωματικού υγρού και έτσι δεν κατέβαλλε τις αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Επίσης, διακινούσε υγρά αναπλήρωσης που υπάγονται στην κατηγορία των καπνικών προϊόντων και οφείλονται δασμοί κλπ. φόροι. Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι υπολογίστηκαν σε 1.130.771 ευρώ.

sdoe2_c0ec8.jpg

sdoe3_a7426.jpg

Επιπλέον, έγιναν έλεγχοι έπειτα από πληροφορίες για εταιρείες που διακινούσαν προϊόντα «μαϊμού». Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν εικονικές εταιρείες οι οποίες λειτουργούσαν συντονισμένα, με αποκλειστικό σκοπό την παράνομη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων.

Πρόκειται για τουλάχιστον οχτώ εταιρείες που διακίνησαν εμπορεύματα μέσω γνωστής επιχείρησης ταχυμεταφορών και εισέπραξαν από τις πωλήσεις 10.607.352 ευρώ την τριετία από το 2019 έως το 2022.

Οι εταιρείες υπέβαλαν είτε μηδενικές, είτε ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αποκρύπτοντας συνολικά 9.646.075 ευρώ. Επιπλέον, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η «χρήση του παράνομου περιουσιακού οφέλους από πλευράς των εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να προσδώσουν νομιμοφάνεια κατά παράβαση των διατάξεων περί νομιμοποίησης εγκληματικών προσόδων».