Πολιτική

Η ακύρωση της καθαίρεσης Κασσελάκη βάζει νέες φωτιές στην Κουμουνδούρου

Η ακύρωση της καθαίρεσης Κασσελάκη βάζει νέες φωτιές στην Κουμουνδούρου
Μετά από ένα διάλειμα ηρεμίας λίγων ημερών, τα σύννεφα της έντασης και της τοξικότητας μαζεύονται ξανά πάνω από την Κουμουνδούρου καθώς από την πλευρά του κασσελακικού στρατοπέδου αναβαθμίζεται η «απειλή» να τεθεί στο Έκτακτο Συνέδριο θέμα ακύρωσης της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη.

Η σχετική συζήτηση φούντωσε χθες από ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της ομάδας, δηλαδή τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έκανε λόγο για το «άγος» της εν λόγω απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι το Συνέδριο θα ασχοληθεί χωρίς αμφιβολία «μονοθεματικά» με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναπάντητα ερωτηματικά

Μολονότι όλα τα στελέχη του κασσελακικού στρατοπέδου που έχουν μιλήσει για το ίδιο θέμα, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου και χθες και η Θεοδώρα Τζάκρη, ξεκαθαρίζουν ότι η προσφυγή στη βάση για την εκλογή νέου προέδρου θα πρέπει να προχωρήσει, ακόμη κι αν ακυρωθεί από το Συνέδριο η καθαίρεση Κασσελάκη, μια σειρά ερωτηματικά δημιουργούνται. Ποιός μπορεί να εξασφαλίσει ότι αυτή δέσμευση για την προσφυγή στη βάση θα τηρηθεί στη συνέχεια;

Ποιός θα κρατήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα κλειδιά της Κουμουνδούρου στον έναν μήνα που θα απομένει μέχρι τις εκλογές για τον πρόεδρο; Πόσο θα βοηθήσει την ενότητα του κόμματος να εκδοθεί από το Συνέδριο μια απόφαση κόντρα σε ένα κορυφαίο όργανο, όπως η Κεντρική Επιτροπή;

Χαοτικές καταστάσεις στο Συνέδριο

Από την αντικασσελακική πλευρά απαντούν ότι, αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, θα δημιουργηθούν χαοτικές καταστάσεις και τεράστια ένταση στο Συνέδριο, με αποτέλεσμα να ανακύψει κίνδυνος μιας ντε φάκτο διάσπασης. Πράγματι, φαντάζει ως απειλή πυρηνικού πολέμου ο χωρισμός του Συνεδρίου σε μια μερίδα που θα λέει ότι πρόεδρος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και κακώς τον έριξαν κάποιοι κακοί γραφειοκράτες και σε μια άλλη που θα υπενθυμίζει πως ο ίδιος είχε προκαλέσει να του γίνει πρόταση μομφής και τώρα θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος αλλά δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων.

Εξάλλου, αυτό είναι το οποίο ο Χρήστος Γιαννούλης χαρακτήρισε την Τρίτη το βράδυ ως «κατέβασμα του διακόπτη», φράση που προκάλεσε το κασσελακικό στρατόπεδο, αλλά μάλλον φαίνεται να μην απέχει πολύ από το αδιέξοδο που θα παρουσιαστεί, αν φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Ο Κασσελάκης αφήνει τη συζήτηση να εξελίσσεται

Μέχρι τώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, με στενούς του συνεργάτες να αναφέρουν ότι δεν ασχολείται καν με το θέμα. Πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει μέλη της βάσης που θα προχωρήσουν σε μία σχετική κίνηση. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως ο ίδιος δεν έχει τη βούληση να τραβήξει τόσο πολύ το σκοινί, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Ωστόσο, μοιάζει να αφήνει τη συζήτηση να εξελίσσεται καθώς εξυπηρετεί το αφήγημα του για πραξικόπημα και διάσταση βάσης και κομματικού ιερατείου, αλλά και για να κρατήσει το πιο φιλοπόλεμο κοινό του ενεργό, το οποίο άλλωστε πιέζει για εκδίκηση στο Συνέδριο.

Θα απαξιώσει τα όργανα, αλλά θα χάσει, λένε από την πλειοψηφία

Από την άλλη πλευρά, στο αντικασσελακικό στρατόπεδο και στην ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην ανεχθούν μια τόσο ακραία αμφισβήτηση των συλλογικών αποφάσεων, με το πιστόλι του απαγορευτικού της συμμετοχής Κασσελάκη στη νέα κούρσα εκλογής προέδρου να παραμένει πάνω στο τραπέζι, όπως και αυτό μιας διαγραφής από το κόμμα.

Πάντως, εκτιμούν ότι, αν πράγματι επιχειρηθεί κάτι τέτοιο στο Συνέδριο από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει ελάχιστη εμπειρία σχετικών διαδικασιών, θα τον οδηγήσει σε τρίτη συνεχόμενη ήττα, μετά το φιάσκο της αλλαγής προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, αναφέρουν ότι, πέρα από την απαξίωση των οργάνων και το χάσιμο κάθε αξιοπρέπειας του κόμματος, το να τεθεί αυτή η πρόταση στο Συνέδριο θα σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση.

Θέμα διαγραφής Αντώναρου στην Πολιτική Γραμματεία

Πάντως, η ακύρωση της καθαίρεσης Κασσελάκη δεν είναι το μόνο ζήτημα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με στελέχη των 87, το θέμα της παραπομπής του Ευάγγελου Αντώναρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για την ανάρτηση του περί «χουντικών» νοοτροπιών αυτών που ελέγχουν τα όργανα, θα τεθεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για την πρώτη απαξιωτικού χαρακτήρα για τα όργανα ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διαγραφής του να φτάσει να συζητηθεί τελικά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως έχει ζητηθεί από τον Κώστα Ζαχαριάδη. Το εν λόγω ζήτημα έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Κουμουνδούρου, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να κάνει λόγο σε συνέντευξη που έδωσε χθες για «θράσος» Αντώναρου.

Κόντρα ρελάνς των Κασσελακικών με αίτημα παραπομπής Συμεωνίδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Από την άλλη μεριά, το κασσελακικό στρατόπεδο επιχειρεί κόντρα ρελάνς θέτοντας θέμα παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας της υπεύθυνης οργανωτικού, Ελένης Συμεωνίδου, σχετικά με εγκύκλιο που απέστειλε στις οργανώσεις του κόμματος, με την οποία ζητούσε να αποφεύγονται κατά τον προσυνεδριακό διάλογο αναρτήσεις στις επίσημες ηλεκτρονικές σελίδες των Οργανώσεων Μελών και τον Νομαρχιακών Επιτροπών που δεν συνάδουν με τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σεβασμού στον δημόσιο διάλογο.

Το θέμα μάλιστα τέθηκε στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που συνεδρίασε χθες το βράδυ, αλλά χωρίς να βρει συμφωνία από την πλειοψηφία του οργάνου, με αποτέλεσμα αποχωρήσεις μελών του. Πάντως, κορυφαία στελέχη του κόμματος, που δεν εντάσσονται σε κανένα στρατόπεδο, ανέφεραν στο Dnews, ότι αντίστοιχες εγκύκλιοι είχαν εκδοθεί και κατά την περσινή εσωκομματική διαδικασία και δεν σημαίνουν κάτι παραπάνω από την αποφυγή υβριστικών και διχαστικών αναρτήσεων, τουλάχιστον από τους επίσημους λογαριασμούς των οργανώσεων του κόμματος.

Νέα εστία έντασης η μετάθεση της ημερομηνίας εκλογής ΚΕ

Επιπλέον πεδίο αντιπαράθεσης είναι πολύ πιθανό να ανοίξει και για το ζήτημα της αποσύνδεσης των ημερομηνιών εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέου Προέδρου, δηλαδή να εξεταστεί το ενδεχόμενο η εκλογή ΚΕ να μην γίνει στις 24 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρω ανάδειξης προέδρου, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα. Αρκετοί από τη μεριά της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση του ποιος θα ηγηθεί του κόμματος και με τα νέα δεδομένα να γίνει η εκλογή ΚΕ. Το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συζητηθεί στη σημερινή ΠΓ, αλλά στην ΚΕ του Σαββάτου, χωρίς όμως να είναι τίποτε από τα δύο σίγουρο.

Σήμερα (…μάλλον) το βίντεο Κασσελάκη

Τέλος, σήμερα αναμένεται η διαρκώς αναβαλλόμενη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το βίντεο είναι έτοιμο και η δημοσιοποίηση του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.