Οικονομία

H εφορία «βάζει χέρι» στα tips στην εστίαση: Από τα 400 ευρώ τον μήνα, στην τσέπη τα 171 ευρώ

H εφορία «βάζει χέρι» στα tips στην εστίαση: Από τα 400 ευρώ τον μήνα, στην τσέπη τα 171 ευρώ Φωτογραφία: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI
Οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα δουν μειώσεις αντί αυξήσεις στον μισθό τους, λόγω... φιλοδωρήματος μέσω POS.

Πλασματικές αυξήσεις μισθών προκαλεί στα εισοδήματα των εργαζομένων στην εστίαση η ενσωμάτωση του φιλοδωρήματος στην αμοιβή τους, καθώς στην πραγματικότητα θα δουν «τρομακτική μείωση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου.

«Ας υποθέσουμε ότι δουλεύω σερβιτόρος σε ένα πολύ καλό εστιατόριο, με πολύ καλή πελατεία και έχω 400 ευρώ tips τον μήνα μέσω κάρτας. Στην τσέπη μου θα μπαίνουν τα 171 ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις, γιατί θα ανέβω φορολογική κλίμακα», τόνισε ο κ. Χότζογλου, μιλώντας στο Action 24.

Ο ίδιος εξήγησε πώς ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για τα φιλοδωρήματα. «Υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου παλαιότερων ετών, η οποία ξαναβγήκε στην επιφάνεια τώρα γιατί η νομοθέτηση σχετικά με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, πάσχει. Αν θα πάμε να φάμε σε ένα εστιατόριο και πληρώσω 100 ευρώ για το γεύμα και πω "βάλε και 10 ευρώ για το φιλοδώρημα", στην ταμειακή θα χτυπηθεί το ποσό των 110 ευρώ, άρα θα φορολογηθεί η επιχείρηση».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου αφορούσε τους γκρουπιέρηδες στα καζίνο, «που εκεί όντως το φιλοδώρημα είναι τακτική αποδοχή».

«Από τη στιγμή που μπήκε το πλαστικό χρήμα στη ζωή μας, το φιλοδώρημα έχει εξανεμιστεί», πρόσθεσε.