Οικονομία

Εφορία: Φορολογούμενοι με μεγάλα χρέη στο στόχαστρο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Εφορία: Φορολογούμενοι με μεγάλα χρέη στο στόχαστρο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος
Δεκάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο βρέθηκαν στο στόχαστρο ελέγχων για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συνολικά, 738 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, που αγγίζουν το 1,15 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους για πιθανές παραβάσεις της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ΑΑΔΕ συνεργάστηκε στενά με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, λαμβάνοντας κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος 329 έγγραφα πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 776 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι πληροφορίες αυτές αποτέλεσαν τη βάση για το άνοιγμα 129 υποθέσεων, εκ των οποίων οι 64 έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους περίπου 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που κατέστη δυνατό να εισπραχθεί ανήλθε μόλις στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, που έχουν καθυστερήσει να εξοφλήσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών από την καταληκτική προθεσμία, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Εκτός από τις ποινικές διώξεις για την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών, πολλοί από αυτούς κατηγορούνται και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, βάσει της νομοθεσίας (Ν.4557/2018).

Η νομοθεσία επιβάλλει στις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ να υποβάλλουν αναφορές στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όταν εντοπίζουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά. Οι αναφορές αυτές έχουν ως στόχο να διαπιστωθεί εάν οι εμπλεκόμενοι έχουν διαπράξει το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.