Οικονομία

Πως γίνεται ο διακανονισμός έκπτωσης ΦΠΑ για ακίνητα που έχει ανασταλεί η εφαρμογή του φόρου

Πως γίνεται ο διακανονισμός έκπτωσης ΦΠΑ για ακίνητα που έχει ανασταλεί η εφαρμογή του φόρου
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1150/2024, με την οποία τροποποιείται η Α.1013/13.01.2020 και εισάγεται νέα ρύθμιση για την υποβολή της έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ για τον διακανονισμό φόρου που έχει εκπεσθεί σε ακίνητα τα οποία έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής ΦΠΑ.

Η απόφαση διευκολύνει τις διαδικασίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προσφέροντας τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης τόσο με φυσικό τρόπο όσο και ψηφιακά, μειώνοντας την γραφειοκρατία και ενισχύοντας την ψηφιακή εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η δήλωση υποβάλλεται για ακίνητα που παραδίδονται κατά την περίοδο της αναστολής και αφορά τον διακανονισμό του ΦΠΑ που έχει εκπεσθεί.

Η υποβολή της έκτακτης δήλωσης πραγματοποιείται πλέον σε τρία αντίτυπα, χρησιμοποιώντας το έντυπο της Δήλωσης Φ.Π.Α. Φ2 050, στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.), ανάλογα με τη χωρική αρμοδιότητα της υπηρεσίας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Εναλλακτικά, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακή Υποδοχή και Διαχείριση Αιτημάτων» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myaade.gov.gr).

NETWORK