Οικονομία

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα
Συμβούλιο της Ευρώπης: Παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αρνητικά αξιολόγησε την Ελλάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με τις δεσμευτικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη που αφορούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

 Η αξιολόγηση προέκυψε ύστερα από προσφυγή της ΓΣΕΕ και η αρμόδια Επιτροπή, εξέτασε τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων από το 2010 και εξής με το αρχικό μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το πλαίσιο προστασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Ανάμεσα σε αυτά είναι η παρέμβαση στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και η δραστική γενική μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών, οι μεταβολές στην προσαύξηση των τριετιών και η αποζημίωση απόλυσης.

Για την Επιτροπή επίσης παραμένουν ανοικτά προς εξέταση και άλλα κρίσιμα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η προστασία του μισθού και γενικότερα οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, η μείωση του χρόνου ημερήσιας ανάπαυσης σε 11 ώρες, ο χρόνος εφημεριών, η έκταση και η αμοιβή των υπερωριών, η διαφορά στην αμοιβή γυναικών και ανδρών.

Τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης προχώρησαν σ’αυτές τις διαπιστώσεις σε συνέχεια των καταγγελιών της Γ.Σ.Ε.Ε. για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατοχυρώνει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.

Επισημαίνεται ότι επίκειται η εξέταση της Συλλογικής Προσφυγής που έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε. στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραβίαση την τελευταία τετραετία μεγάλου αριθμού κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα, που κατοχυρώνει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Η Συνομοσπονδία, στην προσφυγή επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα, έχουν γενικότερες συνέπειες αφού εκτιμά ότι το πείραμα που εφαρμόστηκε, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, αλλά έχει προεκτάσεις σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.