Οικονομία

Στον «πάγο» οι καθολικές προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις υπό τον φόβο λαθών

Στον «πάγο» οι καθολικές προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις υπό τον φόβο λαθών
Η φορολογική διοικηση δεν σκοπεύει να επεκτείνει τη λίστα των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων για εφέτος, ωστόσο δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι δηλώσεις 1,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα είναι πλήρεις, χωρίς λάθη, και έτοιμες για υποβολή.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη διόρθωση των σφαλμάτων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι δηλώσεις που θα προσυμπληρωθούν εφέτος θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες, με στόχο τη μείωση των λαθών και των καθυστερήσεων, διευκολύνοντας την έγκαιρη υποβολή τους. Παράλληλα, η ένταξη επιπλέον στοιχείων, όπως τα δεδομένα που αφορούν τις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων (Ε2) και τις δηλώσεις των επιχειρήσεων, αναβάλλεται για το 2026. Έτσι, για εφέτος, η διαδικασία θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των υφιστάμενων στοιχείων και στην ελαχιστοποίηση των λαθών.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια δύσκολη χρονιά για τις φορολογικές αρχές, που αντιμετώπισαν σημαντικές καθυστερήσεις και λάθη, αναγκάζοντας 350.000 φορολογούμενους να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις. Τα προβλήματα αποδόθηκαν κυρίως σε αστοχίες από τους φορείς που συμμετείχαν στην έκδοση των δηλώσεων, προκαλώντας αβεβαιότητα και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τα προβλήματα που προέκυψαν στις αυτόματες δηλώσεις είχαν να κάνουν με σφάλματα στον πίνακα 8 των δηλώσεων οίκοθεν εκκαθάρισης, λανθασμένα στοιχεία για κύριες κατοικίες που έλαβαν το Power Pass, καθώς και προβλήματα με τη δήλωση εισοδημάτων τέκνων σε περιπτώσεις αυτόματης υποβολής των γονέων. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις απουσίαζαν σημαντικά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα, αναπηρίες και σωστά ποσά ενοικίων, ενώ λανθασμένες καταχωρίσεις κυρίων κατοικιών από προηγούμενες χρονιές επιβάρυναν τη διαδικασία.

Όλα αυτά δεν θα πρέπει να επαναληφθούν του χρόνου. Για το 2025 η φορολογική διοίκηση έχει ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των δηλώσεων, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, χωρίς εξαιρέσεις για φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα για την έγκαιρη υποβολή, με εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Συγκεκριμένα, εάν η φορολογική δήλωση υποβληθεί τρεις μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας και ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, θα χορηγείται έκπτωση 4%. Η έκπτωση θα μειώνεται σε 3% αν η υποβολή γίνει δύο μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ενώ αν η δήλωση κατατεθεί εντός του τελευταίου μήνα, η έκπτωση θα περιορίζεται σε 2%.