Οικονομία

Πώς και πότε θα γίνει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2025 – Αναλυτικά παραδείγματα

Πώς και πότε θα γίνει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2025 – Αναλυτικά παραδείγματα
Μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στην έγκαιρη και ακριβή καταγραφή των στοιχείων από τους φορολογούμενους και τους δημόσιους φορείς παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, και ου υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο ορίζει ότι η ετήσια υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα πραγματοποιείται σταθερά από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα δικαιούνται έκπτωση φόρου, η οποία θα κυμαίνεται από 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου, 3% για όσες υποβάλλονται μεταξύ 1ης Μαΐου και 15 Ιουνίου, και 2% για όσες κατατεθούν από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.

Προϋπόθεση για την έκπτωση είναι η πλήρης εξόφληση του φόρου μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εναλλακτικά, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, χωρίς να ισχύει έκπτωση, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από τις 16 Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους, οι δημόσιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υποβολή στοιχείων προς συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο και να υποβάλουν τα δεδομένα εγκαίρως και χωρίς λάθη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιβάλλει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο υπεύθυνο φυσικό πρόσωπο, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Αν η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων δεν ανοίξει εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου, προβλέπονται επίσης κυρώσεις για τον διοικητή της ΑΑΔΕ ή τον αρμόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ακολουθούν παραδείγματα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και των αντίστοιχων εκπτώσεων φόρου, όπως καθορίζονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

Υποβολή δήλωσης έως 30 Απριλίου και εφάπαξ πληρωμή του φόρου έως 31 Ιουλίου.

Αν ένας φορολογούμενος υποβάλει τη δήλωσή του μέχρι τις 30 Απριλίου και επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου, θα δικαιούται έκπτωση φόρου 4%. Αν ο φόρος εισοδήματος είναι 10.000 ευρώ, με την έκπτωση 4% ο φορολογούμενος θα πληρώσει τελικά 9.600 ευρώ.

Υποβολή δήλωσης από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου και εφάπαξ πληρωμή του φόρου έως 31 Ιουλίου.

Για δηλώσεις που υποβάλλονται από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 3%, εφόσον γίνει εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως τις 31 Ιουλίου. Αν ο φόρος είναι 10.000 ευρώ, με την έκπτωση 3%, ο φορολογούμενος θα πληρώσει τελικά 9.700 ευρώ.

Υποβολή δήλωσης από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου και εφάπαξ πληρωμή του φόρου έως 31 Ιουλίου.

Σε αυτή την περίπτωση, για δηλώσεις που κατατίθενται μετά τις 15 Ιουνίου και έως τις 15 Ιουλίου, η έκπτωση φόρου μειώνεται στο 2%, εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου. Αν ο φόρος εισοδήματος είναι 10.000 ευρώ, με την έκπτωση 2%, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 9.800 ευρώ.

Μηνιαίες δόσεις χωρίς έκπτωση

Αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει τον φόρο σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, αλλά δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό του φόρου, διανεμημένο στις δόσεις. Αν ο φόρος είναι 10.000 ευρώ, θα πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις των 1.250 ευρώ η καθεμία, χωρίς καμία έκπτωση.