Οικονομία

Πειραματικούς αγρούς ποικιλιών καπνού χρηματοδοτεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα

Πειραματικούς αγρούς ποικιλιών καπνού χρηματοδοτεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα Πειραματικούς αγρούς ποικιλιών καπνού χρηματοδοτεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα
Πειραματικούς αγρούς ποικιλιών καπνού χρηματοδοτεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, προτίθεται να διενεργήσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να εγκαταστήσει για δεύτερη χρονιά, πειραματικούς αγρούς ποικιλιών καπνού στις κύριες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας για τη μελέτη της συμπεριφοράς και των χαρακτηριστικών των ποικιλιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε διάφορα περιβάλλοντα.

Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ θα διαθέσει στους παραγωγούς σπόρο των υπό δοκιμή ποικιλιών, θα εγκατασταθούν σπορόκεντρα και στη συνέχεια θα γίνει μεταφύτευση με τυχαιοποίηση των επαναλήψεων σύμφωνα με το σχέδιο σποράς. Η όλη εγκατάσταση του πειραματισμού θα γίνει με τη στενή εποπτεία του προσωπικού του Καπνικού Σταθμού. Στους πειραματικούς αγρούς θα γίνει σήμανση και θα λαμβάνονται παρατηρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι παραγωγοί θα πραγματοποιούν τις συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και θα συλλέγουν χωριστά τα «χέρια» φύλλων καπνού με σκοπό να εκτιμηθεί η απόδοση τους και η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Οι πειραματικοί αγροί ποικιλιών ανατολικού τύπου θα εγκατασταθούν στις περιοχές Ξάνθης, Σερρών, Κατερίνης, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας ενώ οι πειραματικοί αγροί ποικιλιών δυτικού τύπου θα εγκατασταθούν στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ξάνθης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, την πρόβλεψη της δαπάνης στο τεχνικό δελτίο του έργου για το 2015 και την απόφαση ανάληψης δαπάνης (ΑΔΑ: 7ΘΤΣΟΞ3Μ-30Λ) αιτούμαστε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από παραγωγούς για την εγκατάσταση των κάτωθι πειραματικών, έκτασης ενός (1) στρέμματος ο καθένας.
> ΞΑΝΘΗ (πειραματικός αγρός 5 ποικιλιών καπνού ανατολικού τύπου και 6 ποικιλιών δυτικού τύπου)
> ΣΕΡΡΕΣ (πειραματικός αγρός 5 ποικιλιών καπνού ανατολικού τύπου)
> ΚΑΤΕΡΙΝΗ (πειραματικός αγρός 5 ποικιλιών καπνού ανατολικού τύπου)
> ΚΑΡΔΙΤΣΑ (πειραματικός αγρός 5 ποικιλιών καπνού ανατολικού τύπου και 6 ποικιλιών δυτικού τύπου)
> ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (πειραματικός αγρός 5 ποικιλιών καπνού ανατολικού τύπου και 6 ποικιλιών δυτικού τύπου)

Οι ενδιαφερόμενοι καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να καταθέσουν ενυπόγραφη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου θα αναφέρουν για ποιο πειραματικό ενδιαφέρονται, την προηγούμενη συνεργασία και εμπειρία σε εγκατάσταση πειραματικών και να δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γεωπόνων του Καπνικού Σταθμού για την εγκατάσταση, παρακολούθηση των πειραματικών καθώς και τη συλλογή των φύλλων.

Το ύψος της αμοιβής ανέρχεται σε 1.700,00€ (χίλια εφτακόσια ευρώ) + ΦΠΑ 23% για κάθε πειραματικό αγρό, έκτασης περίπου 1 στρέμματος, συνολικό κόστος 16.728,00 ευρώ (με το
ΦΠΑ).

Οι παραγωγοί που θα επιλεγούν, θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνητικό, στο οποίο θα ορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις τους και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή των συμβαλλομένων είναι να έχουν φορολογική ενημερότητα, όπου αναγράφεται: «για είσπραξη από φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης» καθώς και ασφαλιστική ενημερότητα.
Ανάρτηση της παρούσης θα γίνει στο διαδίκτυο, στον πίνακα ανακοινώσεων του Ι.Γ.Β.&Φ.Π. και στο χώρο των ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του Δήμου Θέρμης, στον οποίο εδρεύει η υπηρεσία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την προσφορά τους με πλήρη στοιχεία στα γραφεία της Υπηρεσίας μας, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, που βρίσκεται στην περιοχή της Ελληνικής Γεωργικής Σχολής, στη Θέρμη, (αρμόδιο γραφείο γραμματείας) εντός προθεσμίας δώδεκα (12) ημερολογιακών ημερών, που αρχίζει από την επομένη ημέρα της τελευταίας ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων του Ι.Γ.Β.&Φ.Π. ή του δημοτικού καταστήματος Θέρμης, δηλαδή μέχρι και τις 16-2-2015 και ώρα 14:00.

Πληροφορίες: Δρ Απόστολος Καλύβας και Δρ Ελένη Τσαλίκη, (επιστημονικά υπεύθυνοι του έργου), τηλ. 2310 471 110, εσωτ. 0 107 & 0 106.