Οικονομία

Nestle: Περικοπές 10 – 38% στους μισθούς

Nestle: Περικοπές 10 – 38% στους μισθούς
Nestle: Περικοπές 10 – 38% στους μισθούς Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σχέδιο για περικοπές στις αποδοχές από 10% έως και 38%, των περίπου 200 εργαζομένων στο εργοστάσιο παγωτού στον Ταύριο, είχε επεξεργαστεί η Nestle Ελλάς.

Ενόψει της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, οι μειώσεις θα γίνονταν με τους εργαζόμενους να υπογράφουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ υπήρχε σχεδιασμός οι περικοπές να επεκταθούν και στις αποθήκες της εταιρίας στον Ασπρόπυργο. Σε διαφορετική περίπτωση ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν απολύσεις. Η απόφαση της εταιρίας ανακοινώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στους εργαζόμενους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων γάλακτος και τροφίμων και ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ).

Αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα τριμερής σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων και της εταιρίας, στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθεί το σύνολο των θέσεων εργασίας με τους υφιστάμενους όρους αμοιβής.

Το υπουργείο Εργασίας τόνισε προς την επιχείρηση ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σε οποιαδήποτε συζήτηση πραγματοποιήσει που θα σχετίζεται με μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς. Επανέλαβε δε, ότι προτίθεται στο κοντινό μέλλον να επαναφέρει σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εμπεριέχονται σε ανακοίνωση του συνδικάτου του νομού Αττικής της Ομοσπονδίας, η Nestle ήταν μία από τις 11 πολυεθνικές που τον Μάρτιο του 2011, σε συνάντηση που είχαν με την τότε κυβέρνηση, είχαν ζητήσει μείωση μισθών, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Μάλιστα το συνδικάτο υπενθυμίζει ότι η εταιρία έχει εφαρμόσει εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία στους εργάτες παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν βιβλιάριο ασθενείας, αλλά και να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Επίσης, προχώρησε στην απόλυση καθαριστριών και εργαζόμενων στη διανομή ψυγείων και επαναπρόσληψη από εργολάβο με τα μισά λεφτά.

Όλα αυτά, ενώ η επιχείρηση τη διετία 2011 – 2012, σύμφωνα με τους εργαζόμενους είχε κέρδη 32,67 εκατ. ευρώ. Καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους ότι η κερδοφορία αυτή, είναι αποτέλεσμα απολύσεων, μειώσεων μισθών, εντατικοποίησης εργασίας με συνέπεια να προκύψουν εργατικά ατυχήματα, δουλειά για λίγους μήνες τον χρόνο και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν θέσεις μαθητείας με πολύ μικρές αποδοχές.