Οικονομία

ΙΚΑ: Τι ισχύει για πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις

ΙΚΑ: Τι ισχύει για πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις ΙΚΑ: Τι ισχύει για πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις
ΙΚΑ: Τι ισχύει για πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Διευκρινίσεις για την πληρεξουσιότητα και την χρονική ισχύ των εξουσιοδοτήσεων παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ. Για την πληρεξουσιότητα τονίζεται ότι τα πληρεξούσια έγγραφα διαχωρίζονται σε γενικά και ειδικά.

Με το γενικό πληρεξούσιο έγγραφο παρέχεται στον αντιπρόσωπο ευρεία δυνατότητα δράσης (π.χ. η πληρεξουσιότητα που παρέχεται για όλες τις απαραίτητες ενέργειες κύριες και παρεπόμενες, για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης). Με το ειδικό πληρεξούσιο έγγραφο η εξουσία του αντιπροσώπου περιορίζεται σε συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες καθορίζονται ρητά.

Η πληρεξουσιότητα παύει για λόγους γενικούς που είναι: η πλήρωση προθεσμίας, ή γεγονότος (υπό τη μορφή όρου), για τους λόγους που προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα, όπως ανάκληση, θάνατος ή δικαιοπρακτική ανικανότητα αυτού που έδωσε ή αυτού που έλαβε την πληρεξουσιότητα. Η πληρεξουσιότητα επίσης παύει από τη στιγμή που περατώθηκε η έννομη σχέση, στην οποία στηρίζεται.

Σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση, στο έγγραφο γίνεται λόγος ότι δεν ρυθμίζεται άμεσα στο νόμο, είναι διαφορετική από την πληρεξουσιότητα, με την οποία συγγενεύει μόνο ως προς τη δομή και τη λειτουργία. Οι διατάξεις της πληρεξουσιότητας μπορούν να εφαρμοστούν κατ΄ αναλογία για την εξουσιοδότηση, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Δεν καθορίζεται συγκεκριμένο διάστημα ισχύος της εξουσιοδότησης προς τρίτο πρόσωπο, αλλά η εξουσιοδότηση εξαρτάται από το είδος της έννομης σχέσης για την οποία έχει δοθεί και κατ΄ επέκταση τη χρονική διάρκειά της. Εξουσιοδότηση που δόθηκε για την διεκπεραίωση συγκεκριμένης υπόθεσης, ισχύει μέχρι την περάτωση αυτής. Για επιμέρους ενέργειες, η εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες αυτές περιγράφονται επαρκώς στο σώμα της εξουσιοδότησης και ότι ο ίδιος ο εξουσιοδοτών δεν θα έχει ανακαλέσει την εξουσιοδότησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο της εξουσιοδότησης εκδίδεται για μία αιτία, επιδεικνύεται πάντοτε το πρωτότυπο, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να φέρει όλα τα τυπικά στοιχεία της εγκυρότητάς της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναφέρονται ειδικά όλες οι ενέργειες για τις οποίες παρέχεται η εξουσιοδότηση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο εξουσιοδοτείται, ιδιόχειρη υπογραφή του εκδότη και βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής.

NETWORK