Οικονομία

Διαδοχικές αλλαγές τους επόμενους μήνες σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό

Διαδοχικές αλλαγές τους επόμενους μήνες σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό Διαδοχικές αλλαγές τους επόμενους μήνες σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό
Διαδοχικές αλλαγές τους επόμενους μήνες σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης και συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική λίστα με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που εστάλει σήμερα Τρίτη από την κυβέρνηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ελευθερία κινήσεων, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιθυμεί να επιτύχει την αλλαγή του συστήματος χωρίς την ύπαρξη ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πυρετώδεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αλλαγές που αναμένονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα μέσα στους επόμενους θα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τουλάχιστον, αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση...

Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Δημήτρη Στρατούλη στην εφημερίδα «Καθημερινή», η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα έχει στόχο την ενίσχυση του βιώσιμου, κοινωνικού και αδιανέμητου χαρακτήρα του συστήματος. Ο κ. Στρατούλης κάνει λόγο για βαθιές τομές στο σύστημα και αναγκαίες παρεμβάσεις, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το ασφαλιστικό βρίσκεται στη λίστα και των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές, χωρίς, ωστόσο, να είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης φέρεται να προωθεί την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για κατάργηση των διατάξεων που μετατρέπουν σε κεφαλαιοποιητικό το σύστημα, σε κατάργηση των διατάξεων που οδηγούν σε μείωση των συντάξεων και τον σεβασμό των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάλογος για την οριστική αλλαγή του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις παραπάνω ενέργειες.

Πυρήνα του διαλόγου θα αποτελέσουν, από την πλευρά της κυβέρνησης, οι θέσεις που έχουν ήδη κατατεθεί προς διαβούλευση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος κύριας και επικουρικής ασφάλισης στο οποίο τα Ταμεία και το κράτος θα εγγυώνται ενεργά την επάρκεια των συντάξεων.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθούν σχετικές τροπολογίες και νομοσχέδια που θα ανατρέπουν τους μνημονιακούς νόμους. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για την αναστολή των μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και να εκδοθεί εγκύκλιος για τη μείωση των ενσήμων που είναι αναγκαία για τη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 50%. Εγκύκλιος, επίσης, αναμένεται να εκδοθεί για τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 100 δόσεις χωρίς τα εμπόδια της τρέχουσας ρύθμισης.

Η μεγάλη όμως αλλαγή εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέσα στον προσεχή μήνα, με την κατάθεση στη Βουλή ενός υπερνομοσχεδίου το οποίο θα ακυρώνει οριστικά τις μειώσεις των συντάξεων, θα καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής σύνταξης και στα ταμεία εφάπαξ, καθώς και τη ρήτρα θανάτου.

Σε ότι αφορά τον διάλογο που θα ξεκινήσει για την δημιουργία ενός μακροπρόθεσμα βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, αυτός θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για:

την επαναφορά της εγγύησης των παροχών έναντι του μοντέλου καθορισμένων εισφορών,
τη δημιουργία τριών ενοποιημένων ταμείων (για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και για αγρότες),
τον επανασχεδιασμό των συνταξιοδοτικών παροχών, έτσι ώστε να απονέμονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το πρώτο ένσημο,
τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με τρόπο που να αντανακλά την πραγματική εισφοροδοτική ικανότητά τους και
την επαναφορά της τριμερούς χρηματοδότησης σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και ενίσχυσή της, με στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση των «κουρεμένων» αποθεματικών.

Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, ή και λίγο αργότερα αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το υπουργείο θα επιδιώξει να καταθέσει διάταξη για την αύξηση του ορίου των χρεών προς τον ΟΑΕΕ με το οποίο ένας ασφαλισμένος να «βγει» στη σύνταξη, ενώ στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση ενός Ταμείου Αποθεματικών και Περιουσίας υπέρ των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.