Οικονομία

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο - Σε ποια προϊόντα εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο - Σε ποια προϊόντα εκτοξεύθηκαν οι τιμές Φωτογραφία: intime
Στο 2,9% ανήλθε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το 3% του Αυγούστου.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 1,8% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, η οποία ήταν πανομοιότυπη με την αντίστοιχη αύξηση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε βασικά αγαθά, με την τιμή του ελαιόλαδου να καταγράφει άνοδο 38,9% σε ετήσια βάση, τα ψάρια να αυξάνονται κατά 9,9%, και τα φρούτα κατά 7,7%.

Στον τομέα της ενέργειας, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβότερο κατά 11,3%, ενώ το φυσικό αέριο παρουσίασε αύξηση 20,2%.

Παράλληλα, μείωση 12,6% καταγράφεται στα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος κατά 36,4% στο κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο, ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν και στα ασφάλιστρα υγείας κατά 14% και στα ασφάλιστρα οχημάτων κατά 5,6%.

Οι ετήσιες μεταβολές στον πληθωρισμό οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην κατηγορία της Διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών σημειώθηκε αύξηση 3,2%, λόγω ανόδου στις τιμές προϊόντων όπως το ψωμί, τα κρέατα, τα ψάρια και το ελαιόλαδο, ενώ σε άλλες κατηγορίες, όπως τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, καταγράφηκε αύξηση 1,7%.

SDFD_e91a7.jpg

Στην κατηγορία της Στέγασης, οι αυξήσεις έφτασαν το 5,9%, με κυριότερες ανατιμήσεις σε ενοίκια, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Μειώσεις σημειώθηκαν σε ορισμένες κατηγορίες, όπως στα διαρκή αγαθά και τις Υπηρεσίες νοικοκυριού (-0,6%) και στις Μεταφορές (-1,1%), με τη μείωση στα καύσιμα να αντισταθμίζεται μερικώς από τις αυξήσεις σε εισιτήρια αεροπορικών μεταφορών και νέα αυτοκίνητα.