Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: «Πόρτα» από τα Ταμεία και ΟΑΕΔ

«Πόρτα» από τα Ταμεία και ΟΑΕΔ στον ΟΔΔΗΧ «Πόρτα» από τα Ταμεία και ΟΑΕΔ στον ΟΔΔΗΧ
«Πόρτα» από τα Ταμεία και ΟΑΕΔ στον ΟΔΔΗΧ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των ασφαλιστικών ταμείων στην πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και του υπουργείου Εργασίας, για μετατροπή των ταμειακών τους διαθεσίμων σε κρατικά ρέπος.

Ήδη το  Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΟΑΕΔ έλαβε αρνητική απόφαση κατά πλειοψηφία στην πρόταση του διοικητή του Οργανισμού, κ Θεόδωρου Αμπατζόγλου, για μετατροπή σε ρέπος, ταμειακών διαθεσίμων 130.000.000 ευρώ, από τα περίπου 450.000.000 ευρώ, που είναι τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα. Ανάλογα αρνητική είναι τόσο το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), όσο και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Η ηγεσία του ΙΚΑ μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα αυτή  την περίοδο, άρα δεν χρειάζεται να επενδύσει σε κρατικά ρέπος που έχουν 2% ετήσια απόδοση.

Ας σημειωθεί ότι αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, να πραγματοποιηθεί δσ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για να αποφασιστεί εάν θα μετατραπούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού σε ρέπος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δσ του ΟΑΕΔ, που διαφώνησαν με την πρόταση του διοικητή του Οργανισμού, ζήτησαν γραπτές δεσμεύσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά και συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, για να πειστούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, στην μετατροπή των ταμειακών διαθεσίμων σε ρέπος. Ήδη συμφωνήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα.