Οικονομία

ΙΚΑ: Σύμφωνο Εξυγίανσης για υπαγωγή στη ρύθμιση ΝΠΙΔ

ΙΚΑ: Σύμφωνο Εξυγίανσης για υπαγωγή στη ρύθμιση ΝΠΙΔ ΙΚΑ: Σύμφωνο Εξυγίανσης για υπαγωγή στη ρύθμιση ΝΠΙΔ
ΙΚΑ: Σύμφωνο Εξυγίανσης για υπαγωγή στη ρύθμιση ΝΠΙΔ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τον τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργήσει Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προς το ΙΚΑ, με βάση το Σύμφωνο Εξυγίανσης, περιγράφει εγκύκλιος του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με ότι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις, που εντάσσονται στα άρθρα 99 και 106β του Πτωχευτικού Κώδικα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζονται με τους παρακάτω όρους,

* Για εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών (Π.Τ.) ποσοστού 80%

Στην περίπτωση της υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης:

· Μέχρι εβδομήντα δύο (72) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση Π.Τ. 60%
· Μέχρι ογδόντα τέσσερις (84) ισόποσες μηνιαίες με έκπτωση Π.Τ. 50%
· Μέχρι ενενήντα έξι (96) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση Π.Τ. 40%
· Μέχρι εκατόν είκοσι (120) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση Π.Τ. 30%
· Μέχρι εκατόν σαράντα τέσσερις (144) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση Π.Τ. 20%
· Μέχρι εκατόν εξήντα (160) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση Π.Τ. 10% και
· Μέχρι εκατόν ογδόντα (180) ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

Επισημαίνεται ότι, οφειλές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο εξυγίανσης, κατά συνέπεια δεν εντάσσονται στον ως άνω διακανονισμό, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Επίσης, σε περίπτωση ισχύος ευμενέστερων διατάξεων για ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αυτόματα και για τα νομικά πρόσωπα της παρούσας απόφασης.
Η διαδικασία σύναψης συμφώνου εξυγίανσης προκύπτει όταν τα Ν.Π.Ι.Δ. υποβάλλουν προς έγκριση στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Σχέδιο Εξυγίανσης. Σε αυτό, περιλαμβάνεται -εκτός των άλλων- πρόταση για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Μετά την έγκριση του Σχεδίου Εξυγίανσης υπογράφεται Σύμφωνο Εξυγίανσης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τους Υπουργούς  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και του φορέα (Ν.Π.Ι.Δ.). Το Σχέδιο Εξυγίανσης έχει ορισμένη διάρκεια, η οποία ορίζεται σ' αυτό και μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση οφειλών του φορέα προς τους Φ.Κ.Α.

Στη συνέχεια η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αποστέλλει αντίγραφο του Συμφώνου Εξυγίανσης στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. εντός 10 ημερών από τη σύνταξή του.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο προγενέστερο της υπογραφής του Συμφώνου Εξυγίανσης και επομένως αποκλείονται νέες οφειλές που γεννήθηκαν μετά την υπογραφή του.

Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την απώλεια των ευεργετημάτων και καθιστώντας άμεσα απαιτητό το σύνολο της οφειλής:

α. λόγω μη καταβολής δόσης ρύθμισης ή /και

β. λόγω μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών

γ. λόγω λύσης του Συμφώνου Εξυγίανσης, μετά από σχετική ενημέρωση από τη Γενική Δ/νση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

δ. λόγω ανατροπής της αντίστοιχης ρύθμισης του φορέα προς το Δημόσιο, σύμφωνα με την παρ. 5 του κοινοποιούμενου άρθρου

Για τους οφειλέτες που εντάσσονται στον προαναφερόμενο διακανονισμό και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι του (καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων) χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς παρακράτηση.

Για όσο διάστημα ισχύει και τηρείται η ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η οποία αφορά τις εν λόγω οφειλές.

Για ίσο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η παραγραφή των αδικημάτων αυτών.

Τονίζεται ότι από την υπογραφή του Συμφώνου Εξυγίανσης και για όσο διάστημα ισχύει η ρύθμιση αναστέλλονται οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης βάσει του ΚΕΔΕ ή βάσει οποιασδήποτε άλλης κείμενης διάταξης, τόσο κατά του φορέα όσο και κατά κάθε άλλου συνυπόχρεου με αυτόν προσώπου, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου για οφειλές που εμπίπτουν στη ρύθμιση.

NETWORK