Οικονομία

Ακόμη ένα δάνειο για το ΙΚΑ προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις

Ακόμη ένα δάνειο για το ΙΚΑ προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις Ακόμη ένα δάνειο για το ΙΚΑ προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις
Ακόμη ένα δάνειο για το ΙΚΑ προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δάνειο ύψους 260 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβει το ΙΚΑ, για άλλον ένα μήνα, έτσι ώστε να καταβληθούν χωρίς προβλήματα οι συντάξεις Απριλίου. Στο διοικητικό συμβούλιο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, η διοίκηση πρόκειται να καταθέσει αίτημα για να λάβει δάνειο από τράπεζες ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο αυτό θα προκύψει ύστερα από την εγγύηση ομολόγων που έχει στη διάθεσή του το ΙΚΑ και θα είναι υπό μορφή repos. Άλλα 110 εκατ. ευρώ πρόκειται να ζητηθούν, υπό μορφή ταμειακής διευκόλυνσης από τον Οργανισμό Περίθαλψης και Ασφάλισης Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και από το επικουρικό Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), που από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν συγχωνευτεί με το ΙΚΑ. Ειδικότερα, θα ζητηθούν 70 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ και άλλα 40 εκατ. ευρώ από το ΤΥΔΚΥ. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 30% του συνόλου του ποσού που απαιτείται για την μηνιαία καταβολή των συντάξεων σε περίπου 1,2 εκατ συνταξιούχους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας και το οποίο υπερβαίνει τα 850 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται κάθε μήνα και στην ουσία πρόκειται για ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι για τις συντάξεις του Ιανουάριο του 2012, το ΙΚΑ είχε δανειστεί ποσό 593 εκατ. ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να δανειστεί ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει συντάξεις.