Οικονομία

ΟΓΑ: Αναγνώριση πλασματικών για σύνταξη στα 62 έτη

ΟΓΑ: Αναγνώριση πλασματικών για σύνταξη στα 62 έτη ΟΓΑ: Αναγνώριση πλασματικών για σύνταξη στα 62 έτη
ΟΓΑ: Aναγνώριση πλασματικών για σύνταξη στα 62 έτη Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών, δίνεται σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης, στο 62ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Κοινωνικής Ασφάλισης που εξειδικεύει σχετική διάταξη νόμου, η αναγνώριση των πλασματικών ετών, δεν αφορά την εξαγορά της στρατιωτικής υπηρεσίας, η οποία ήταν έτσι και αλλιώς δυνατή και στον ΟΓΑ. Το ανώτατο όριο αναγνωριζόμενων ετών ανέρχεται σε επτά έτη. Μπορούν να αναγνωριστούν όμως μόνο όσα πλασματικά έτη απαιτούνται για να συμπληρωθούν τα 40 έτη ασφάλισης. Για τον υπολογισμό του ποσού που πρέπει να καταβληθεί για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ποσού του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη της 31-12-2011.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, αποτελεί δικαίωμα του ασφαλισμένου να επιλέξει τον φορέα στον οποίο θα αναγνωρίσει τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Το δικαίωμα αναγνώρισης όμως ασκείται μόνο σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και σε ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώριση μέρους του χρόνου σε ένα φορέα και του υπολοίπου του ιδίου χρόνου σε άλλο φορέα ασφάλισης.
Επίσης είναι δυνατή η αναγνώριση όλου του χρόνου (π.χ.σπουδών ) σε ένα φορέα και άλλου χρόνου (π.χ.στρατού) σε άλλο.

Σημειώνεται ότι, η αναγνώριση χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας δεν είναι δυνατή στην περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι φορέας απονομής σύνταξης, ως τελευταίος ασφαλιστικός φορέας.