Οικονομία

Εξοδο στην σύνταξη με 15αετία απο τον ΟΓΑ

Εξοδο στην σύνταξη με 15αετία απο τον ΟΓΑ Εξοδο στην σύνταξη με 15αετία απο τον ΟΓΑ
Εξοδο στην σύνταξη με 15αετία απο τον ΟΓΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έξοδο στην σύνταξη, λόγω γήρατος, ακόμα και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 67 έτη, προβλέπεται με 15αετία για τον ΟΓΑ σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης

Εγκύκλιος της Κοινωνικής Ασφάλισης, διευκρινίζει ότι  οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για το έτος 2014, δεν μπορούν να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης μόνο με αυτοτελή χρόνο ασφάλισης στο φορέα, αλλά από 15 (με έναρξη από το 1998 στο Κλάδο Κύριας Ασφάλισης), μέχρι 27 έτη το ανώτατο (με έναρξη από το 1988 στο Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης). Στην περίπτωση αυτή παρέχεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με όριο ηλικίας το 67ο έτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να έχουν διανυθεί αυτοτελώς στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Στα 40 έτη ασφάλισης για σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας, συνυπολογίζονται τα έτη ασφάλισης άλλου φορέα καθώς και τα πλασματικά έτη ασφάλισης.

Παρότι η αιτιολογική έκθεση του Γ.Λ.Κ αναγράφει ότι η αίτηση για σύνταξη δεν διαβιβάζεται στον προηγούμενο φορέα πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (15 έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ), προφανώς αναφέρεται ενδεικτικά στις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ, όπου όμως συνυπολογίζεται και ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος ασφάλισης σε άλλους φορείς.

Επισημαίνεται ότι, ούτως ή άλλως, μόνο με 15 έτη ασφάλισης δεν διαβιβάζεται το αίτημα, αν εκλείπουν οι προϋποθέσεις της αρμοδιότητας, στον προηγούμενο φορέα προ της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας.

Συνεπώς, κατά την άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν απαιτείται η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης αποκλειστικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ.