Οικονομία

«Task force» για τα προβλήματα στο ΙΚΑ

«Task force» για τα προβλήματα στο ΙΚΑ «Task force» για τα προβλήματα στο ΙΚΑ
«Task force» για τα προβλήματα στο ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, που πρέπει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, να έχει λύσει το πρόβλημα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις ουρές των ασφαλισμένων που έχουν σχηματιστεί το τελευταίο δεκαήμερο στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ

Συντονιστής της ομάδας εργασίας θα είναι ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστος Χάλαρης και ο στόχος είναι, μέσα από τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σχετίζεται με την ανάγκη απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας, τόσο σε μακροχρόνια άνεργους, όσο και σε μετανάστες, σε ασφαλισμένους με εργόσημο. Επίσης, το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο με την υποχρέωση πιστοποίησης ασφαλιστικής ικανότητας για προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι – τέκνα).

Πάντως, από την Κοινωνική Ασφάλιση, έγινε γνωστό ότι από φέτος, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για την απόδοση της ασφαλιστικής ικανότητας. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι μπορούν όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια του έτους και όχι έως το τέλος Μαρτίου, να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Στρατούλη, συμμετείχαν εκτός του κ. Χάλαρη, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Το γεγονός, πάντως, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιτείνει το πρόβλημα με τις ουρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ΙΚΑ Παγκρατίου, που μόλις χθες σημειώθηκαν μέχρι και επεισόδια μεταξύ ασφαλισμένων, από τις 65 οργανικές θέσεις, υπάρχουν μόλις 25 εργαζόμενοι. Αν συνυπολογιστεί ότι έκλεισε το ΙΚΑ Βύρωνα, άρα το ΙΚΑ Παγκρατίου καλύπτει και αυτούς τους ασφαλισμένους, γίνεται αντιληπτό πόσο διογκώνεται το πρόβλημα. Ανάλογη περίπτωση είναι και το ΙΚΑ Καλλιθέας, που καλύπτει ασφαλισμένους από το Παλαιό Φάληρο, το Μοσχάτο και τη Νέα Σμύρνη.