Οικονομία

Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση πριν ακόμη ξεκινήσουν

Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση πριν ακόμη ξεκινήσουν Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση πριν ακόμη ξεκινήσουν
Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση πριν ακόμη ξεκινήσουν Εμπλοκή και θολό τοπίο επικρατεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και εάν θα έρθουν κλιμάκια των δανειστών και πότε στην Αθήνα, αλλά και πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, μεταξύ ελληνικού κλιμακίου και θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών που αρχικά θα παρέμενε στις Βρυξέλλες για να συντονίσει τις διαπραγματεύσεις, αναχωρεί σήμερα το βράδυ για το Παρίσι για επαφές, αλλά και για να είναι παρών κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην γαλλική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον Άνχελ Γκουρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τη βελγική πρωτεύουσα αναχωρεί για Αθήνα απόψε και το δεξί χέρι του κ. Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων,  Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν εκείνος ο οποίος θα «έτρεχε» την διαπραγμάτευση με τα ξένα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες.

Πηγές κοντά στον Γιάνη Βαρουφάκη έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως αύριο θα ξεκινήσουν κανονικά οι επαφές.

Στην Αθήνα ειδοποιήθηκαν ανώτερα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να μεταβούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, αύριο, πράγμα που δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες καθώς έτσι, και να ήθελαν να έρθουν στην Αθήνα, οι ξένοι ελεγκτές δεν θα έβρισκαν τους αρμοδίους υπαλλήλους για να συνομιλήσουν. Την έλευση κλιμακίων στη χώρα μας διέψευσαν και επισήμως, πάντως, το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συνοδεύσει την Παρασκευή τον κ. Τσίπρα και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις όταν οι άνθρωποί μας θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Αν δεν μεταβούν, τότε δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ECOFIN

Τα τεχνικά κλιμάκια αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε εμφατικά πως εάν δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις «χάνουμε την σοβαρότητα και την αξιοπιστίας μας».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν κάνει τις ανάλογες προσπάθειες, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων διαφορετικά  οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν.

Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κάλεσε την Ελλάδα, εκ νέου, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.