Οικονομία

Περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών

Περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών Περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών
Περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών Τρίμηνη παράταση έως το τέλος Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα ΕΓΣΣΕ.

 Με δεδομένο ότι η ΕΓΣΣΕ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αυτό σημαίνει ότι η τρίμηνη παράταση που δίνει ο νόμος λήγει στις 30 Μαρτίου. Συνεπώς, το υπουργείο Εργασίας, με διάταξη που πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή, προτίθεται να δώσει ένα επιπλέον τρίμηνο για τις διαπραγματεύσεις. Έτσι, δεν κινδυνεύουν βασικοί όροι της σημερινής ΕΓΣΣΕ να καταργηθούν, όπως είναι το επίδομα γάμου, που τυχόν απώλειά του, επιφέρει κατά 10%, μείωση μισθού.

Η συνολική διευθέτηση του χρόνου διαπραγμάτευσης πάντως, πρόκειται να ρυθμιστεί στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του μηνός από το υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή. Εκεί, αναμένεται να υπάρχει διάταξη που θα επαναφέρει τον χρόνο της διαπραγμάτευσης στους έξι μήνες, από τους τρεις που είναι σήμερα, για όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι, θα μπορούν οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) να διαπραγματευτούν με μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Επίσης, θα τονίζεται ότι με την πάροδο του χρόνου της διαπραγμάτευσης, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τότε θα τίθεται σε εφαρμογή η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση, θα μεταφέρονται ως ατομικοί όροι του κάθε εργαζόμενου χωριστά.