Οικονομία

Επίδομα σίτισης: Θολό το τοπίο για τον αριθμό των δικαιούχων

Επίδομα σίτισης: Θολό το τοπίο για τον αριθμό των δικαιούχων Επίδομα σίτισης: Θολό το τοπίο για τον αριθμό των δικαιούχων
Επίδομα σίτισης: Θολό το τοπίο για τον αριθμό των δικαιούχων Στην πρώτη εκ των τεσσάρων συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, την περασμένη Παρασκευή, η αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου είχε προσδιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων που θα λάβουν το επίδομα σίτισης σε 300.000 οικογένειες όπου θα λάβουν το ποσό των 100 ευρώ σε μορφή κάρτας για εννέα μήνες. Χθες, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή έγγραφο του υπ. Εργασίας με ημερομηνία 2/3/2015, στο οποίο ο αριθμός των νοικοκυριών εμφανίζεται μειωμένος:

Στα 300.000 ανέρχονται τα φυσικά πρόσωπα ή 153.000 τα νοικοκυριά που πρόκειται να ωφεληθούν από την επιδότηση σίτισης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρειαστούν 200 εκατ. ευρώ. Κατηγορεί μάλιστα τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί την τακτική του εκφοβισμού, λέγοντας ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα καταφύγει σε νέα μέτρα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της για την ανθρωπιστική κρίση.

Η κα Φωτίου προσθέτει ότι τα μέτρα αυτά (δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτισης), δεν αποτελούν παρά ένα τμήμα των δεσμεύσεων του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.

Αναντιστοιχία ανάμεσα στην επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup και στην κοστολόγηση του νομοσχεδίου για την Ανθρωπιστική Κρίση διαπιστώνει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα που είχε θίξει και το «Ποτάμι», χθες, δια της Α. Λυμπεράκη

«Ο υπουργός Οικονομικών, μιλά στην επιστολή του για δαπάνες σίτισης 300.000 νοικοκυριών με κόστος 270 εκατ. ευρώ, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται δαπάνη 137,7 εκατ. ευρώ. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί» διαπίστωσε ο βουλευτής.

«Από τη νέα δομή της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν θα προκύψει δημοσιονομική ωφέλεια, αλλά θα προκύψει και αύξηση της δημόσιας δαπάνης και αν η κυβέρνηση ρωτήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα το επιβεβαιώσουν» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Θα ωφεληθούν 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά. Αν το πολλαπλασιάσετε, θα βρείτε τα 137 εκατ. ευρώ» απάντησε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Ο κ. Βαρουφάκης άλλα αναφέρει στην επιστολή του» επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η επιχειρηματολογία σας είναι ευτελής. Αν είστε εσείς ο θεματοφύλακας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σας ευχαριστούμε και μας λέτε πώς δεν δίνουμε 2 δισ. ευρώ στον πρώτο μήνα, με άδεια τα ταμεία που αφήσατε!» ανταπάντησε οργισμένη η κ. Φωτίου.