Οικονομία

ΤΠΔΥ: Χωρίς προβλήματα τα εφάπαξ το 2015

ΤΠΔΥ: Χωρίς προβλήματα τα εφάπαξ το 2015 ΤΠΔΥ: Χωρίς προβλήματα τα εφάπαξ το 2015
ΤΠΔΥ: Χωρίς προβλήματα τα εφάπαξ το 2015 στους δικαιούχους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δεν θα προκύψουν προβλήματα κατά τη φετινή χρονιά, στην καταβολή των εφάπαξ, εκτίμησε ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), κ. Γεράσιμος Φραγκισκάτος, ο οποίος παρέστη χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση.

Ο κ. Φραγκισκάτος, υπογράμμισε ότι απομένει να προκύψει ο νέος μαθηματικός τύπος, με βάσει τον οποίο θα καθορίζεται στο εξής το εφάπαξ βοήθημα. Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν στην αναμονή περίπου 28.000 εφάπαξ που πρέπει να καταβληθούν από το Ταμείο, αλλά δεν καταβάλλονται επειδή δεν έχει ακόμα προχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη που θα καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το Ταμείο καταβάλλει ακόμα εφάπαξ με βάση τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού (υποβολή αίτησης έως 31 Αυγούστου 2013), κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάιο.

Μέχρι να τελειώσει η καταβολή των «παλαιών» εφάπαξ, η επιτροπή που έχει συστήσει για το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλισεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης, πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, με βάση την οποία θα προκύψουν τα εφάπαξ, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά.

Συνολικά τα 28.000 εφάπαξ χρειάζονται περίπου 800 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν στο σύνολό τους και το Ταμείο, έχει στη διάθεσή του περίπου 370 εκατ. ευρώ. Άρα λείπουν άλλα 430 εκάτ ευρώ που πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο. Όπως παρατήρησε ο κ. Στρατούλης, η διαδικασία αναθεώρησης του μαθηματικού τύπου, γίνεται με στόχο να μην προκύψουν άλλες περικοπές στις εφάπαξ παροχές που χορηγούνται στους δημόσιους υπαλλήλους. Η βασική παραδοχή του νέου μαθηματικού τύπου θα είναι κανείς δημόσιος υπάλληλος να μην λαμβάνει ως εφάπαξ, λιγότερα από όσο έχει δώσει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου, συν ένα τεχνικό επιτόκιο.