Οικονομία

«Κοινωνική Επιταγή» για το επίδομα σίτισης με πρόταση της βουλής

«Κοινωνική Επιταγή» για το επίδομα σίτισης με πρόταση της βουλής «Κοινωνική Επιταγή» για το επίδομα σίτισης με πρόταση της βουλής
«Κοινωνική Επιταγή» για το επίδομα σίτισης με πρόταση της βουλής Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Παρατηρήσεις επί σειρά θεμάτων που αφορούν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και διευκρινήσεις, έτσι ώστε να γίνουν σαφέστερες οι διατάξεις του, ζητά η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που συνέταξε για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ άλλων, ζητείται να διευκρινιστεί ο όρος «νοικοκυριά», ποιους περιλαμβάνει, όπως επίσης και να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο όρος «ακραία φτώχεια».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου «νοικοκυριά», ειδικά στο σκέλος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής διερωτάται, εάν καταλαμβάνει και όσους τελούν υπό συνθήκες συμφώνου συμβίωσης, όσους συνοικούν σε μια κύρια κατοικία και δεν έχουν δεσμούς συγγένειας μεταξύ τους και τα άτομα που διαβιούν μόνα. Επίσης, στις διατάξεις που αφορούν τους δικαιούχους ηλεκτρικού ρεύματος, γίνεται αναφορά στην «ακραία φτώχεια» η οποία όμως αποτελεί σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής «πολυδιάστατο φαινόμενο, που στην επιστήμη δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός». Συνεπώς θα έπρεπε να καθοριστούν με ακρίβεια τα κριτήρια και οι συνθήκες που θα επιτρέπουν τον προσδιορισμό των προσώπων που εμπίπτουν στον ορισμό της «ακραίας φτώχειας».

Ειδική αναφορά γίνεται στο δικαίωμα που παρέχεται, για τις περιπτώσεις επιδότησης της σίτισης, να μπορεί το ποσό της επιδότησης να συμψηφίζεται με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αν αυτή η διαδικασία συμψηφισμού μπορεί να εφαρμόζεται τόσο για τον εκμισθωτή, όσο και για τον μισθωτή μιας κατοικίας. Επίσης, ειδικά ως προς τον μισθωτή πρέπει να διευκρινισθεί εάν δύναται να συμψηφισθεί ολόκληρο το ποσό της επιδότησης, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουσιαστικά καταργείται η προτεινόμενη προνοιακή παροχή.

Για το ίδιο θέμα, της επιδότησης σίτισης, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η «Κοινωνική Επιταγή». Βάσει του νομοσχεδίου το μέτρο της επιδότησης σίτισης θα αφορά σε 300.000 άτομα (φυσικά πρόσωπα) που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ η επιδότηση θα παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης. Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων από κάθε πηγή. Το ύψος δε του εισοδήματος θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργαστούν.