Οικονομία

Όχι τριβές με θεσμούς και αντιλαϊκά μέτρα λέει η Κυβέρνηση

Όχι τριβές με θεσμούς και αντιλαϊκά μέτρα λέει η Κυβέρνηση Όχι τριβές με θεσμούς και αντιλαϊκά μέτρα λέει η Κυβέρνηση
Όχι τριβές με θεσμούς και αντιλαϊκά μέτρα λέει η Κυβέρνηση Για συνέχιση των συζητήσεων στο Brussels Group "σε καλό κλίμα", με αναγνώριση προόδου σε σημεία της διαπραγμάτευσης και από τις δύο πλευρές, κάνουν λόγο κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, καταγγέλλοντας για αλλοίωση της πραγματικότητας, ακόμη και για προσπάθεια υπονόμευσης, όσους μιλούν για "τριβές".

"Διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι 'απροετοίμαστη' είτε ότι 'υπάρχουν τριβές' μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα" έλεγαν χαρακτηριστικά οι κύκλοι του Μαξίμου.

Όπως τόνιζαν, η ελληνική πλευρά έχει "τεκμηριωμένες θέσεις", τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε "επίπονες και μακρές διαδικασίες", συμπληρώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η διαβούλευση συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν σήμερα στο φως "ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η κυβέρνηση στo Brussels Group", αλλά "δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση".

Στη λίστα που έστειλε η ελληνική πλευρά, υπογράμμιζαν οι κύκλοι του Μαξίμου, "δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες".

Νωρίτερα, κύκλοι και του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι πέραν αυτής που έχει ήδη κυκλοφορήσει, υπάρχει και δεύτερη λίστα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία είναι γραμμένη σε Excel, αλλά η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες αν δεν το πράξουν οι θεσμοί.